
Cultură
Câştigătorii TRÈS COURTS 2012
festival-international-des-tres-courts.jpg

Unic în lume, acest festival promovează filmele foarte scurte, de maxim 3 minute, realizate de profesionişti confirmaţi dar şi de talentaţi anonimi, uneori cu mijloace derizorii. Aceasta nu îl împiedică să fie un eveniment mondial original şi unificator, care are loc aproape simultan în 80 de oraşe din întreaga lume, de la Paris la Singapore, trecând prin Cluj-Napoca, Rio, Tel Aviv şi Ramallah.
Cele 47 de filme din competiţia internaţională, cele 20 de foarte scurt metraje din competiţia Paroles de femmes, precum şi diversitatea celorlalte selecţii propuse au încântat publicul din toate colţurile planetei.
18 filme foarte scurte româneşti s-au întrecut în cadul unei selecţii care le e special destinată, pentru premiile oferite de ORANGE, partenerul naţional al ediţiei româneşti a festivalului, de Organizaţia internaţională a francofoniei şi de Institutul francez din Cluj.
Coordonată de Institutul francez Cluj-Napoca, această ediţie s-a bucurat de 6000 de spectatori în cele 23 de oraşe participante din România, 6 oraşe din Ungaria, 2 în Slovacia şi Chişinău în Republica Moldova. Spectatorii au avut posibilitatea să voteze filmele lor preferate în competiţia internaţională şi în cea românească : în urma votului lor au fost desemnaţi câştigătorii Premiului Publicului Fără Frontiere şi Premiul Publicului din România.
Mulţumim pentru această reuşită tuturor partenerilor noştri şi instituţiilor locale care au asigurat buna desfăşurarea a festivalului în oraşele lor, reţelei culturale a Ambasadei Franţei din România, Ungaria, Slovacia şi Moldova, precum şi companiei ORANGE, fără sprijinul căreia acest festival ar fi rămas doar un vis.
A venit momentul să anunţăm câştigătorii celei de-a 14a ediţii a Festivalului Internaţional Très Courts !
Filmele câştigătoare vor putea fi vizionate într-o proiecţie specială la Cluj-Napoca, vineri 22 iunie ora 17.30 la cinematograful Marasti. Cu aceasta ocazie, Excelenţa Sa Dl. Philippe Gustin, Ambasadorul Franţei în România va acorda premiile selecţiei româneşti regizorilor câştigători.
SELECŢIA ROMÂNEASCĂ
Marele premiu al selecţiei româneşti a fost câştigat de László József cu filmul CAP, care a surprins membrii juriului prin ideea inedită de a prezenta reacţiile unor oameni diverşi la vederea unei fiinţe neobişnuite: un cap în mijlocul unui câmp, prin soluţiile ingenioase folosite şi exigenţa în realizarea scurt metrajului.
Premiul publicului se acordă Corinei Drăgan şi Cătălinei Pintea pentru filmul IMAGINARY BORDER, care a adunat cele mai multe voturi din partea spectatorilor din ţară, datorită imaginilor frumoase şi a mesajului care militează împotriva uniformizării şi în favoarea descoperirii şi păstrării unei vocii personale, a unui destin.
Câştigătorii au beneficiat de transport şi cazare în timpul Festivalului de film Transilvania şi acces de „invitat” la proiecţiile şi evenimentele festivalului. În cadrul ceremoniei din 22 iunie, Excelenţa sa, Dl. Philippe Gustin Ambasadorul Franţei în România le va înmâna trofeele şi telefoane Samsung Galaxy Ace oferite de ORANGE.
Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF), cu Antena sa regională cu sediul la Bucureşti s-a alăturat pentru prima dată Festivalului Internaţional Très courts acordând un premiu « Prix de l’Organisation internationale de Ia Francophonie ».
Dintre cei optsprezece finalişti români, juriul OIF a atribuit premiul lui Vlad Bidiviu, regizor din Timişoara, pentru filmul său EA NU SE RIDICĂ (Elle ne se lève pas). Membrii juriului au considerat filmul ca fiind „expresia originală a unei idei care se înscrie în valorile umanităţii apărate de Organizaţia internaţională a Francofoniei. Un scurt metraj care, cu mijloace limitate, a reuşit să reprezinte o problemă socială complexă, cea a condiţiei femeii în România.” Câştigătorul a primit un cec de 250 de euro şi o diplomă în cadrul unei ceremonii organizate la Timişoara.
SELECŢIA ROMÂNEASCĂ
Premiul Juriului din România : CAP de László József (Târgu Mureş)
Premiul Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei: EA NU SE RIDICĂ de Vlad Bidiviu (Timişoara)
Mentiune din partea Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei: SPIRIDUŞII DIN CARPAŢI de Mirel Bran (Bucureşti)
Premiul publicului din România: IMAGINARY BORDER de Corina Drăgan şi Cătălina Pintea
SELECŢIA INTERNAŢIONALĂ
Marele premiu: SHERMAN de Kate Tsang (SUA)
Premiul pentru originalitate: INTRUSO de Ramon Frias (Spania)
Premiul Wacom pentru animaţie: OPERATION WHITE WIDOW de Jacek Mazul (Polonia)
Premiul Canal+: IN DREAMS de Samuel Blain (UK)
Menţiune specială a juriului: WE MISS YOU de Hanna Maria Heidrich (Germania)
Premiul publicului fără frontiere AT THE OPERA de Juan Pablo Zaramella (Argentina)
SELECŢIA PAROLES DE FEMMES
Premiul pentru drepturile femeilor: SOIL de Diana Hroub (Teritoriile Palestiniene/Germania)
Premiul Gazetei din Montpellier: VIE DE MOEUF: LES RELOUS, realizare a colectivului "Osez le féminisme" (Franţa)
Premiul Face Herault: PAMELA de Isabelle Montoya şi Sabrina Boudina (Franţa)
Felicitări tuturor!!