Cele mai importante producţii cinematografice franceze de anul acesta

impardonnables.jpg

Impardonnables

Festivalului Filmului Francez aduce în România cele mai importante producţii cinematografice franceze de anul acesta.

Impardonnables

(André TECHINE - 2011), cu Carole BOUQUET, André DUSSOLLIER și Mélanie THIERRY. Cannes 2011, Quinzaine des Réalisateurs.

Francis, un scriitor de succes, decide să închirieze un apartament la Veneția ca să lucreze la următorul roman. Aici o întâlnește pe Judith, femme fatale, proprietara unei agenții imobiliare căreia îi propune imediat să se mute cu el.

My Little Princess

(Eva IONESCO – 2011), cu Isabelle HUPPERT, Ana Maria VARTOLOMEI. Cannes 2011, Semaine de la critique.

Când Hannah îi cere fetei ei să-i pozeze, viața Violetei ia cu totul alt făgaș. Fetița banală și cuminte devine muza mediului artistic parizian, dar asta cu prețul copilăriei.

 Voir la mer

(2010), Pauline LEFEVRE. Doi frați decid ca-n vacanța de vară să-și viziteze mama la Saint-Jean-de-Luz.

Numai că li se alătură în mod neașteptat o tânără necunoscută care le complică iremediabil vacanța.

Quartier Lointain

(Sam GARBARSKI - 2010), cu Pascal GREGGORY, Alexandra Maria LARA.

Thomas, un francez în vârstă de 50 de ani se întoarce în orașul în care a copilărit și face un salt în timp, la epoca în care avea 14 ani. Interzis sub 10 ani.

Un amour de jeunesse

(Mia HANSEN-LOVE - 2010), cu Lola CRETON, Sebastian URZENDOWSKY, Magne-Havard BREKKE. Festivalul de film de la Toronto, Festivalul de Film de la Locarno 2011.

Camille și Lorenz sunt un cuplu fericit și solid până când ea își reîntâlnește prima dragoste.

De vrais mensonges

(Pierre SALVADORI - 2011), cu Audrey TAUTOU, Nathalie BAYE.

Când Émilie primește o scrisoare de dragoste anonimă, alege să i-o adreseze mamei sale, ca să o scoată din depresie. De aici încolo însă, încurcăturile se țin lanț.

Les Bien-aimés

(Christophe HONORE – 2011), cu Chiara MASTROIANNI, Catherine DENEUVE, Ludivine SAGNIER. Cannes 2011, Filmul de încheiere

Din Parisul anilor 60 până în Londra anilor 2000, Madeleine, și apoi fiica ei Véra se învârt în jurul bărbaților pe care îi iubesc. Dar toate epocile nu permit aceeași lejeritate a iubirii.

La guerre est déclarée

(Valérie DONZELLI - 2010), cu Valérie DONZELLI, Jérémie ELKAÏM, César DESSEIX. Cannes 2011, Semaine de la critique.

Juliette și Roméo sunt tineri și se iubesc. În momentul în care copilul lor este suspect de cancer, povestea lor devine o luptă continuă. Filmul spune povestea reală a regizoarei și a co-scenaristului ei, care sunt și protagoniștii acestui film.

Largo Winch II

(Jérôme SALLE - 2011), cu Tomer SISLEY, Sharon STONE, Olivier BARTHÉLÉMY.

Propulsat la căpetenia grupului W după decesul tatălui lui adoptiv, Largo Winch decide, spre surprinderea generală, să-l vândă ca să creeze o fundație umanitară ambițioasă. Dar în ziua semnăturii, este acuzat de crime împotriva umanității de un martor misterios.

Film și Putere

Puterea politică este un subiect în vogă pentru cineaști, care îndrăznesc să abordeze și subiecte de actualitate. Filmul Pater, care face parte din această selecție, a făcut senzație la ultima ediție de la Cannes.

Pater

(Alain CAVALIER - 2011), cu Alain CAVALIER, Vincent LINDON. Cannes 2011, Sélection officielle.

Timp de un an s-au văzut și s-au filmat. Cineastul și actorul, președintele și primul său ministru Alain Cavalier și Vincent Lindon.

La Conquête

(Xavier DURRINGER – 2010), cu Denis PODALYDES, Bernard Le COQ. Cannes 2011, hors-compétition.

Povestea unui om care câștigă puterea dar își pierde soția.

L’Exercice de l’Etat

(Pierre SCHOELLER - 2010), cu Olivier GOURMET, Michel BLANC. Cannes 2011, Un Certain Regard.

Ministrul Transporturilor Bertrand Saint-Jean este trezit în plină noapte de directorul său de cabinet. Un autobuz a căzut într-o prăpastie și ministrul trebuie să ajungă de urgență la fața locului.

Le Président

(Yves JEULAND - 2010).

Documentar care îl urmărește pe George FRECHE în campania regională 2010. Călătorie în inima unei campanii editoriale.

Retrospectiva Patrice LECONTE – invitat de marcă al Festivalului

Ridicule

(1996), cu Fanny ARDANT, Charles BERLING, Judith GODRECHE.

Un studiu a curții lui Louis XVI și al anticamerelor de la Versailles din 1780, în care spiritul se confrunta cu inamicul lui de moarte, ridicolul.

Les Bronzés

(1978) Cu trupa de la Splendid.

Un grup de 20 ajunge extenuat într-un club din Africa pentru câteva zile de odihnă. Cei 20 sunt mai mult decât hotărâți să profite la maximum de vacanță.

Les grands Duc

(1996), cu Philippe NOIRET, Jean-Pierre MARIELLE, Jean ROCHEFORT.

Trei actori în vârstă, care nu mai au nici succes, nici bani, nu își permit să piardă ocazia când li se oferă 3 roluri mici într-o comedie de bulevard, înaintea unui turneu de teatru.

Le mari de la coiffeuse

(1990) cu Jean ROCHEFORT, Anna GALIENA, Michèle LAROQUE.

Visul lui Antoine, un băiețel îndrăgostit, este să se căsătorească cu o coafeză. Pentru asta, merge la coafor cât mai des, până într-o zi când o întâlnește pe coafeza visurilor lui, într-un salon de provincie.

Voir la mer (2010), cu Pauline LEFEVRE.

 

Découverte - Secțiune specială dedicată noilor talente

8 fois debout

(Xabi MOLIA – 2009), cu Julie GAYET, Denis PODALYDES.

Elsa își câștigă existența din joburi mici. Mathieu, vecinul ei, este un artist al ratării care trece din interviu în interviu în căutare de job. Situația lor este din ce în ce mai precară, și amândoi încearcă să-și găsească reperele într6o lume care nu pare făcută pentru ei.

Tomboy

(Céline SCIAMMA - 2011), cu Zoé HERAN, Malonn LEVANA.

La Berlinale 20011. Laure are 10 ani și ar vrea să fie băiat. Când se mută într-un cartier nou, se prezintă noii găști ca Michael, și se împrietenește cu Lisa, care se îndrăgostește de el.

Benda Bilili!

(Renaud BARRET, Florent de La TULLAYE – 2010), cu Roger LANDU, Coco NGAMBALI, Djunana TANGA-SUELE. Cannes 2010, Quinzaine des Réalisateurs.

Ricky avea un vis : să facă din Staff Benda Bilili în cea mai bună orchestră din Congo.

Animație

Animația este un domeniu în care francezii excelează de ani de zile și se bucură de recunoaștere internațională.

Le Chat du Rabbin

(Joann SFAR / Antoine DELESVAUX - 2009). Festivalul filmului de animație de la Annecy.

Alger, anii 1920. Rabinul Sfar locuiește cu fiica lui, Zlabya, un papagal zgomotos și o pisică șireată. Pisica mănâncă papagulu și începe să vorbească și să spună numai minciuni. Rabinul vrea s-o alunge, dar pisica, îndrăgostită de fiica rabinul, este gata să facă orice ca să rămână cu ea…

Documentar

Nous, Princesses De Clèves

(Régis SAUDER - 2010).

La Marsilia, un grup de liceeni fac din "La Princesse de Clèves" o poveste despre ei. La 17 ani, iubirile, disimulările și confesiunile sunt intense. Este vârsta primelor alegeri și a primelor renunțări.

Scurtmetraje

Thermidor

(Virgil VERNIER - 2009).

Ca în fiecare an, Vicky se duce la rugăciunea în memoria lui Ludovic al XVI-lea. De data aceasta, se duce cu Ingrid. Deși el este mai în vârstă cu 30 de ani decât ea, Ingrid pare fascinată. Revoluționar, rocker, profet al Apocalipsei Occidentul, Vicky revendică o întoarcere la valorile cavalerismului.

Fard

(David ALAPONT - 2009).

Într-un viitor apropiat, lumea pare să funcționeze mult mai eficient și controlat…

Peau neuve

(Clara ELALOUF - 2009).

În ziua de azi din ce în ce mai mulți folosesc dușurile municipale. Unii din necesitate, alții pentru că nu au duș acasă. Ceilalți, care au duș, preferă să vină să se spele într-un loc public.

La Baie du renard

(Grégoire COLIN - 2009).

Un copil lăsat de capul lui, în imprejurimile Marsiliei, își petrece zilele între hoinăreală și vînătoare pe sub apă. La căderea serii, visează piraterii, aventuri și erotism.

C’est plutôt genre Johnny Walker

(Olivier BABINET - 2009).

Obosită de elucubrațiile neobosite ale lui Etienne, Solveigh, prietena lui, îl dă afară din casă pentru noapte. Ajuns la prietenul lui, Bip, Etienne își reconsideră problemele și angoasele. S-a săturat să trăiască aceeași viață. Dar în curând, sub influența unei pastile enigmatice comandate pe internet, Etienne intră într-o buclă infernală.