Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Celibidachiana - compoziţie dedicată lui Sergiu Celibidache

sergiu-celibidache-enrique-garcia-asensio.jpg

Sergiu Celibidache si Enrique Garcia Asensio

Duminică,  1 iulie 2012, ora 20.00, la Ateneul Român, Maestrul Enrique Garcia Asensio va dirija Filarmonica George Enescu, avându-l ca solist pe celebrul violonist Liviu Prunaru. 

Deschiderea serii se va face cu “Celibidachiana“ (compoziţie dedicată lui Sergiu Celibidache), de Anton Garcia Abril, din program făcând parte şi:

Ludwig van Beethoven (1770- 1827)

Concertul pentru vioară şi orchestră în Re major, op. 61

Allegro ma non troppo*Larghetto*Rondo. Allegro

Johannes Brahms (1833- 1897)

Simfonia nr. 2 în Re major, op. 73

Allegro non troppo*Adagio non troppo*Allegretto grazioso*Allegro con spirit

Anton Garcia Abril despre „Celibidachiana”: Celibidachiana” reprezintă consideraţia mea profundă către un prieten şi maestru. Celibidachiana este o lucrare dedicată marelui maestru şi prieten Sergiu Celibidache. Aici însă nu este vorba doar despre o dedicaţie specială pentru el, ci, în afară de asta, am vrut să mă apropii oarecum de înţelegerea „celibidachiană” a muzicii. Atitudinea estetico-tehnică a lui Celibidache faţă de fenomenul muzical trebuie să fie analizată în profunzime. Celibidache se apropie de muzică cu o filozofie plină de măreţie şi simplitate. Inspiraţia tehnică şi intuiţia pun în evidenţă înalta sa personalitate de artist. El este în stare să-l impresioneze şi pe compozitorul lucrării. Şi tocmai ce este greude analizat şi explicat în artă, este transformat de Sergiu Celibidache, în urma unui studiu ştiinţific şi psihologic, într-un aspect suplimentar al acelei„fenomenologii muzicale”, care poate fi numită o constantă a personalităţii sale. Aceste puncte de vedere notate pe scurt şi multe altele ale firii omeneşti reprezintă „celibidachiul” de unde impresionează titlul lucrării. Aceste condiţii care coincid total cu atenţia mea de natură tehnico-estetică asupra muzicii, reprezintă într-o oarecare măsură motivaţia sau punctul de plecare  pentru a realiza această „elegie pentru orchestră.”

Enrique Garcia Asensio a declarat, de nenumărate ori, că Maestrul Sergiu Celibidache a fost pentru acesta ca un al doilea tată. De asemenea, acesta menţionează că "ziua în care l-a întâlnit pe Sergiu Celibidache, a fost ca şi cum a câştigat la loterie."

BILETE PRIN REŢEAUA EVENTIM ŞI ONLINE PE WWW.EVENTIM.RO