Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Cesare deve morire", cel mai bun film de la Berlinala 2012

Pelicula italiană "Cesare deve morire" – în traducere “Cezar trebuie să moară” - a câştigat Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin. Lungmetrajul, catalogat drept o docu-dramă în alb-negru este regizat de fraţii Paolo şi Vittorio Taviani.

 

Filmul spune povestea unui grup de deţinuţi - inclusiv asasini şi mafioţi - care vor să pună în scenă, în închisoare, o versiune originală a piesei "Iulius Caesar" de William Shakespeare.

Distribuţia filmului a fost majoritar formată din deţinuţi condamnaţi pe viaţă sau la pedepse de peste 14 ani de închisoare.

Juriul de la Berlin, prezidat în acest an de Mike Leigh, a acordat Ursul de Argint dramei maghiare "Csak a szél" regizată de Bence Fliegauf, o peliculă inspirată dintr-un fapt real - asasinarea unei familii de ţigani din Ungaria. Cineastul german Christian Petzold a fost recompensat cu Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor, graţie peliculei sale "Barbara".

Debutanta Rachel Mwanza a primit Ursul de argint pentru cea mai bună actriţă pentru rolul din "War Witch".

Filmul danez "En Kongelig Affære/ A Royal Affair", regizat de Nikolaj Arcel, inspirat dintr-un scandal real din Danemarca secolului al XVIII-lea, este singura peliculă care a reuşit să se impună la mai mult de o categorie. Astfel, acest lungmetraj i-a adus actorului Mikkel Boe Folsgaard Ursul de argint pentru cel mai bun actor, iar cineaştii Nikolaj Arcel şi Rasmus Heisterberg au primit Ursul de argint pentru cel mai bun scenariu.

Pelicula "Sister", regizată de cineasta elveţiană Ursula Meier, a primit un Urs de argint special din partea juriului. Filmul spune povestea a doi copii săraci care fură schiuri dintr-o staţiune de lux din Munţii Alpi.

Cineastul german Lutz Reitemeier a fost recompensat cu un Usr de Aur pentru contribuţia extraordinară pe care a avut-o la realizarea imaginii filmului "Bai lu yuan/ White Deer Plain" regizat de Wang Quan'an.

Premiul Alfred Bauer, decernat în fiecare an în memoria fondatorului Berlinalei unui film care se remarcă printr-o inovaţie deosebită, a revenit dramei portugheze "Tabu", regizată în alb-negru de cineastul Miguel Gomes. Potrivit publicaţiei Hollywood Reporter, această peliculă a fost considerată "cea mai aventuroasă din punct de vedere stilistic dintre toate filmele aflate în competiţie la Berlin".

Ediţia 2012 a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin s-a desfăşurat în perioada 9 - 19 februarie. Berlinala, al doilea festival de film european după Cannes ca importanţă, este în mod tradiţional deschisă producţiilor cu buget mic.