Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cinematografia nouă şi istoria comunismului românesc

anca-sw-jpg.jpg

Anca Miruna Lăzărescu

Apele tac - un film artistic despre „fenomenul frontierist” de Anca Miruna Lăzărescu a fost distins cu marele premiu al festivalului „Sehsüchte” din Potsdam. Festivalul este organizat de 40 de ani de către Facultatea de artă cinematografică „Konrad Wolf“ din Babelsberg, acolo unde se află şi cele mai mari studiouri cinematografice din Germania.

Corespondentul RFI la Berlin William Totok

La Potsdam s-a încheiat festivalul internaţional al filmului, intitulat „Sehsüchte“. La ediţia jubiliară din anul acesta s-a organizat şi o amplă retrospectivă a peliculelor premiate în ultimele 4 decenii, o expoziţie, dezbateri şi, bineînţeles, numeroase petreceri. Din cele 70 de creaţii cinematografice, din 25 de ţări, care au rulat la Potsdam, marele premiu pentru cel mai bun film artistic i-a revenit peliculei „Apele tac“, realizat de Anca Miruna Lăzărescu.

Filmul a mai rulat şi în cadrul Festivalului Internaţional din Berlin unde, din păcate, a trecut oarecum neobservat. Din punct de vedere tematic, tînăra regizoare născută la Timişoara, abordează un capitol întunecat al istoriei recente româneşti, aşa-numitul „fenomen frontierist“ din ultima perioadă a comunismului de tip ceauşist. Doi prieteni, un român şi un german din Banat, care nu mai suportă regimul se decid să fugă din România.

Ei pun la punct o trecere clandestină a frontierei spre Iugoslavia, profitînd de faptul că lucrează într-o zonă din imediata apropiere a Dunării. Scenariul scris tot de Lăzărescu mizează pe dramatismul unei astfel de acţiuni periculoase.

Cei doi protagonişti - unul mai hotărât (interpretat de Andi Vasluianu), celălalt oarecum temător (jucat de Cuzin Toma) - reuşesc să ilustreze drama miilor de români pentru care singura modalitate de a scăpa de dictatură consta în evadarea din paradisul ceauşist.

Anca Miruna Lăzărescu ne-a explicat într-un interviu, înregistrat cu prilejul „Berlinalei“, că lectura unei cărţi despre „fontierişti“, apărută în Germania, cît şi amintiri proprii despre cunoscuţi care au încercat să fugă, au determinat-o să abordeze acest subiect:

În acelaşi interviu, Anca Miruna Lăzărescu s-a referit şi la motivele principale care au „inspirat-o“.

Anul acesta, invitata de onoare a fost Turcia. Cîteva filme din această ţară au tematizat problema spinoasă a minorităţii kurde din această ţară. Într-o declaraţie difuzată de postul de televiziune RBB, Tobias Krell, unul dintre organizatorii principali ai festivalului, a subliniat paleta tematică largă a filmelor prezentate, dimensiunea pronunţat social-critică a producţiilor şi cea existenţială a individului modern.

William Totok, Berlin