Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cioran se vinde la Paris

Joi, 7 aprilie, are loc la Paris o importantă licitaţie de scrisori şi manuscrise literare şi artistice din secolul 20. Pe lista obiectelor scoase la vânzare de casa "Binoche şi Giquello" se află o serie de manuscrise şi documente personale ale filosofului şi scriitorului de origine română Emil Cioran. Într-un interviu pentru RFI expertul Frédéric Castaing spune că "ansamblul acestor manuscrise reprezintă fundamentele operei lui Cioran. Ideal ar fi ca aceste documente să rămână la un loc".

Diplome, cărţi de identitate, carnete universitare, abonamente de tren, scrisori către părinţii săi dar mai ales manuscrise în limba română ale unor opere precum "Lacrimi şi Sfinţi", "Cartea amăgirilor" şi "Îndreptar pătimaş" vor figura pe lista acestui excepţional ansamblu ce aparţinea lui Emil Cioran.

Vasile Damian l-a întrebat pe expertul Frédéric Castaing, cel care a pregătit documentele şi manuscrisele Cioran, de unde provin aceste texte şi despre ce este vorba exact:

 F.C.: “O primă precizare, aceste manuscrise nu au nimic de a face cu textele Cioran despre care s-a vorbit în presă în ultima vreme,  aluzie la cele 37 de caiete manuscrise atribuite definitiv de justiţie doamnei Simone Baulez. Nu, de această dată e vorba de manuscrise şi documente care provin de la familia unui fost prieten apropiat al lui Cioran. Mare parte a acestor manuscrise, acte şi corespondenţe se referă la perioada din viaţa lui Cioran dinainte să vină definitiv în Franţa în anii 1940. Există chiar propus la vânzare un manuscris din 1928 când Cioran nu avea decât 17 ani.

Ansamblul acestor manuscrise reprezintă aşadar fundamentele operei care va veni mai târziu. E vorba deci de ceva extrem de important şi interesant pentru cercetători. În calitate de expert vă asigur că un astfel de ansamblu este excepţional pentru că rareori avem atâtea texte şi documente laolaltă care ne permit să înţelegem atât opera cât şi autorul. Avem printre documente corespondenţe intime, mai exact scrisori către părinţii lui Cioran unde viitorul filosof îşi destăinuie dificultăţile, problemele cu care se confruntă sau stările sale sufleteşti.

Alături, avem scrisori către fratele lui Cioran dar şi acte, documente personale ale lui Cioran cum ar fi paşaportul lui, cărţi de student, permise de intrare la diferite biblioteci din Paris printre care cea naţională a Franţei. În sfârşit, mai există ceva extrem de util pentru cei care vor să înţeleagă cum lucra şi gândea Cioran, care e geneza operei sale, şi anume aşa-zisele fişe de lectură, notiţe luate de autor despre Hegel, Kant, Pascal, Verlaine sau Céline. E vorba deci încă o dată de un ansamblu foarte, foarte important care ne dezvăluie personalitatea şi opera unuia dintre cei mai mari autori ai secolului trecut”.

Rep: Cine ar putea fi interesat de aceste manuscrise - multe în limba română  şi de documentele personale ale lui Emil Cioran?

F.C.:“Oricine care e cât de cât curios sau ataşat de istoria gândirii poate fi interesat de aceste manuscrise. Aveţi deci colecţionari privaţi, instituţii, universităţi, franceze sau străine care pot fi interesate în a achiziţiona aceste lucruri. Din punct de vedere intelectual dar şi al meu personal, cred că  ideal ar fi ca aceste documente, manuscrise şi acte să rămână la un loc, un ansamblu ca atare, nu să fie dispersate în dreapta şi în stânga. De altfel, legislaţia franceză permite ca la sfârşitul licitaţiei, în cazul în care o instituţie îşi exprimă interesul, să se poată aduna toate lucrurile la un loc după care se licitează din nou începând cu suma totală a preţurile atinse de fiecare obiect în parte. Astfel întregul poate fi cumpărat de o singură instituţie lucru care nu poate decât să-i satisfacă pe toţi cei care sunt pasionaţi de cercetare sau de istoria gândirii.”

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rep: Dacă ar fi să facem un clasament al obiectelor scoase la vânzare, care ar fi cel mai valoros?

F.C.: “Evident manuscrisele sau cel puţin unele dintre ele. În acelaşi timp însă, preocupările sunt foarte diverse. Unii îşi pot dori doar o amintire de la Cioran, gen permisul de intrare la o bibliotecă, altul îşi poate dori un mic manuscris tip fişă de lectură despre un autor anume. Încă odată însă, repet, marele interes, interesul absolut şi definitiv este ansamblul, tot lotul, lucru care permite cunoaşterea mai bună a omului şi operei lui Emil Cioran. O astfel de abordare ne permite de altfel să avem acces la causticitatea sa, făcută dintr-un amestec de disperare şi umor negru. Numai aşa putem intra în inima operei lui Cioran şi totodată numai aşa ne putem apropia şi de omul care a fost.”

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rep: Au mai fost în trecut astfel de licitaţii cu manuscrise sau documente ale lui Cioran sau asistăm la ceva destul de rar?

F.C.:Manuscrise de Cioran se găsesc foarte rar pe piaţă iar de această calitate şi importanţă, e pentru prima dată că se scot la vânzare" spune expertul Frédéric Castaing, cel care a validat manuscrisele, documentele şi actele lui Cioran ce sunt scoase la vânzare joi după-amiază la celebra sală Drouot din Paris.

Evaluarea întregului "lot" Cioran - manuscrise plus acte plus scrisori - nu va depăşi, în cel mai bun caz, suta de mii de euro. Rămâne de văzut cine va fi dispus să plătească aceşti bani pentru nişte texte care, în opinia tuturor, şi-ar găsi locul cel mai bun într-o instituţie sau colecţie din România.

Cioran