Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Colajele lui Ion Bîrlădeanu sînt expuse la Londra

Artistul român Ion Bîrlădeanu expune la Galeria Fred din Londra, o galerie dedicată artelor contemporane. Ion Bîrlădeanu prezintă cîteva colaje din seria RealPolitik, care l-a făcut consacrat.

Artistul român Ion Bîrlădeanu expune la Galeria Fred din Londra, o galerie dedicată artelor contemporane. Ion Bîrlădeanu prezintă cîteva colaje din seria RealPolitik, care l-a făcut consacrat.

Expoziţia „Collage” este un proiect al filialei din Londra a Galeriei newyorkeze Fred. Pentru acest tribut adus uneia dintre cele mai răspîndite tehnici ale artei grafice, colajul, au fost selectate lucrări semnate de 69 de artişti americani şi europeni. Expoziţia e de fapt un fel de istorie a colajului, dar şi o istorie a imaginarului. Printre artiştii ale căror lucrări sînt expuse se numără Andy Warhol şi Marcel Duchamp. Graficianul român Ion Bîrlădeanu a fost invitat cu patru colaje, două dintre ele reprezentînd cuplul Ceauşescu.

Cel care l-a descoperit pe Ion Bîrlădeanu este galeristul Dan Popescu. El vede în colajele sale un „exemplu de artă pop, sincron cu fenomenul din afara graniţelor României comuniste”. Artistul a expus în premieră, la galeria H’Art, în urmă cu doi ani. „Realpolitik” – aşa se numea expoziţia care l-a consacrat – este o serie de colaje realizate de Bîrlădeanu între 1990 şi 1996 în care artistul ironizează o bună parte dintre liderii politicii româneşti: fără să facă discriminări, fără să-şi arate propriile simpatii – artistul a creat imagini caricaturale ale actualităţii pornind de la fragmente de adevăr, adică de la fotografii. Tehnica e simplă: din publicaţiile vremii îşi decupa personajele şi le plasa în contexte noi, ca într-un dialog absurd, pentru a inventa o nouă realitate, ficţională şi plină de umor. Artistul a realizat peste o mie şapte sute de colaje. Curatorul Dan Popescu le-a descoperit, le-a arhivat şi le-a inclus în circuitul expoziţional. În urmă cu un an, la Copenhaga, luna aceasta la Londra.

Lucrările lui Bîrlădeanu nu excelează la capitolul tehncii grafice. Sau nu aceasta e calitatea lor principală. Colajele acestui artist sînt valabile pentru că spun o poveste, pentru că reciclează amintiri şi le plasează într-un cadru naratologic. Bineînţeles, într-un context ficţional, într-o lume în care umorul se construieşte din asocieri bizare şi o estetică adesea şocantă.