Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Criza financiară globală şi piaţa de carte

200810-7307.jpg

Criza financiară globală şi piaţa de carte

Tîrgul de carte de la Frankfurt împlineşte 60 de ani. Este cel mai vechi şi cel mai important eveniment al pieţei europene de carte. Care sînt aşteptările editorilor? Care sînt cele mai importante teme de dezbatere? Ce urmăresc editurile din România?

Va fi sau nu va fi afectată piaţa mondială a cărţii de criza financiară globală - iată întrebarea care îi macină pe cei mai mulţi dintre editorii prezenţi la Frankfurter Buchmesse. Unii dintre ei cred că recesiunea va avea efecte nefaste asupra consumatorilor de literatură: oamenii vor cîştiga mai puţin, deci vor aloca bugete tot mai mici pentru cărţi sau alte bunuri culturale. Alţi editori spun că acest impas de moment al burselor nu va afecta şi piaţa de carte, pentru că ataşamentul faţă de literatură e mai puternic decît previziunile financiare pesimiste. Prezentă la deschiderea oficială a tîrgului de la Frankfurt, directoarea centrului de carte germanăIoana Gruenwaldeste optimistă dar rezervată.

Cele mai multe cărţi publicate în România sînt traduceri. Iar editurile îşi stabilesc planurile editoriale - sau măcar apariţiile din perioada imediat următoare - la Frankfurt. Buchmesse e un fel de bursă a cărţii, un forum al pieţei de carte, o extraordinară platformă de promovare a autorilor. Cine nu merge la Frankfurt, nu există - pentru editori, prezenţa la cel mai important tîrg de carte din lume e aproape o obligaţie. Miza pentru editorii români este, în primul rînd, construirea unor relaţii apropiate cu editorii şi cu agenţii literari străini.

De ceva vreme însă, miza e şi exportul de literatură, pentru că editorii europeni par din ce în ce mai interesaţi să publice autori români. Mai ales după ce prestigioasa editură Suhrkamp i-au publicat pe Mircea Cărtarescu şi pe Filip Florian în germană, editurile autohtone sînt mai dispuse ca oricînd să-şi promoveze autorii în străinătate.

Printre scriitorii români prezenţi la Tîrgul de Carte de la Frankfurt se numără Norman Manea şi Gabriela Adameşteanu. Amîndoi au fost publicaţi în mai multe ţări, au obţinut premii literare importante - inclusiv internaţionale - şi se numără printre puţinii scriitori români cunoscuţi în Germania. Ei îşi vor lansa la Frankfurt propriile cărţi în ediţii de lux şi vor participa la o dezbatere despre „Literatură şi exil".