Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dan Piţa revine la cineclubul Luni de film cu Duhul aurului

Cineclubul Luni de film de la Noul Cinematograf al Regizorului Român (NCRR) propune un nou titlu de referinţă al cinematografiei româneşti luni, 24 ianuarie, de la ora 19:30. Duhul aurului (1974), de Dan Piţa şi Mircea Veroiu, este pandantul mai cunoscutului film Nunta de piatră (1973), semnat de acelaşi tandem scenaristic-regizoral şi prezentat cu succes, în cadrul cineclubului de la NCRR, pe 29 noiembrie 2010.

Pe 24 ianuarie, Dan Piţa revine la Luni de film, pentru a discuta cu spectatorii despre o altă creaţie importantă a carierei sale regizorale.

Între iulie-septembrie 1971, Dan Piţa, Mircea Veroiu şi echipa lor au filmat, în zona Roşia Montana, patru mediumetraje inspirate de poveştirile lui Ion Agarbiceanu, menite a alcătui un singur film. Pe parcurs, factorii de decizie din cinematografia epocii au hotărât să se retină pentru versiunea finală din Nunta de piatră, lansată în ianuarie 1973, doar două mediumetraje (Fefeleaga de Mircea Veroiu şi La o nuntă de Dan Piţa), urmând ca celelalte două (Mârza de Mircea Veroiu şi Lada de Dan Piţa) să alcătuiască un alt lungmetraj, Duhul aurului, cu premiera în octombrie 1974. În vara acelui an, regizorii mai filmasera, în completarea materialului existent din 1971, două săptămâni la Roşia Montana şi Oraviţa. Duhul aurului a obţinut cinci premii ale Asociaţiei Cineaştilor din România (ACIN) pe anul 1974  pentru regie, imagine (Iosif Demian), interpretare feminină (Eliza Petrachescu), muzica (Dorin Liviu Zaharia), montaj (Dan Naum) , precum şi Premiul special al juriului la Festivalul de la Bergamo, 1975.  
 
 Lumea Munţilor Apuseni de la sfârşitului veacului al XIX-lea e dominată de mirajul aurului, care-i împinge pe oameni la cruzime, crimă şi nebunie. În Mârza, „demonul galben” pune stăpânire pe cârciumăreasa unui sat, care strânge cu aviditate avere pentru zestrea fiicei. În Lada, atracţia aurului o face pe o văduvă tânără şi frumoasă să se recăsătorească cu un bărbat vârstnic, care ţine în casă o misterioasă ladă ferecată. Din distribuţia celor două mediumetraje fac parte Eliza Petrachescu, Ernest Maftei, Liviu Rozorea, Elisabeta Jar-Rozorea, Lucia Boga, Dora Ivanciuc şi Alexandru Mihai.
 
 Cineclubul Luni de film s-a reluat pe 17 ianuarie cu o proiecţie-eveniment, în cadrul căreia regizorul Liviu Ciulei şi actorul Victor Rebengiuc au prezentat filmul Pădurea spânzuraţilor (1965) în faţa unei săli arhipline.