Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Delegaţia Valonia-Bruxelles în Luna Francofoniei

Francofonia reprezintă o axa majoră a colaborării pentru Valonia-Bruxelles şi este la baza programului de acţiune al Delegaţiei Valonia-Bruxelles. Ca în fiecare an, Delegaţia Valonia-Bruxelles va organiza în luna martie împreună cu partenerii francofoni activităţi dedicate Zilei Internaţionale a Francofoniei la Bucureşti şi în alte mari oraşe din ţară.

 

La începutul lunii martie, Francofonia a fost sărbătorită şi prin prezenţa la Bucureşti, la invitaţia Delegaţiei Valonia-Bruxelles, a celebrilor realizatori belgieni francofoni Jean-Pierre şi Luc Dardenne, care au venit pentru lansarea în avanpremieră în România a ultimului lor film, “Le Gamin au vélo”, Marele Premiu la Festivalul de la Cannes în 2011.

Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional şi Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor francofone din România – GADIF - va organiză la Bucureşti, pe data de 20 martie 2012, la ora 18.00, o “Seară francofonă” cu ocazia Zilei Internaţionale a Francofoniei (Sala Auditorium, Muzeul Naţional de Artă al României, Bucureşti). În program: discursurile personalităţilor oficiale prezente, ceremonia de decernarea a premiilor GADIF pentru personalităţi francofone din România şi un concert “Violoncellissimo” susţinut de tineri muzicieni (pe bază de invitaţie). 

Sub înaltul patronaj al GADIF şi cu sprijinul numeroşilor parteneri, va avea loc pe data de 21 martie seminarul “Le français, langue des affaires – un passeport pour l’avenir” (la Academia de Studii Economice din Bucureşti). În cadrul acestui seminar, personalităţi francofone din domeniul politic, economic, universitar de diferite naţionalităţi vor prezenta felul în care limba franceză a reprezentat un avantaj în căutarea unui loc de muncă, în derularea activităţilor sau în dezvoltarea afacerilor.

În aceeaşi zi, 21 martie, începând cu ora 18.00, va avea loc la Institutul francez din Bucureşti ceremonia de decernare a premiilor pentru concursul “Une photo + une légende” în cadrul Dis-moi dix mots. Delegaţia Valonia-Bruxelles va oferi premiul doi.

Delegaţia Valonia-Bruxelles, în parteneriat cu Institutul francez din Bucureşti, va prezenta spectacolul “Les Chaises” de Eugen Ionescu, o producţie Alternative Culture asbl (Bruxelles) în regia lui Alain Bourgeois, pe data de 30 martie, la ora 19.00, la Teatrul Odeon din Bucureşti. Spectacolul va fi precedat de o conferinţă a doamnei Marie-France Ionesco, care va avea loc în aceeaşi zi, la ora 14.30, la Lectoratul de limbă franceză al Facultăţii de limbi străine din cadrul Universităţii Bucureşti. 

Concursul “Junior Commercial”, organizat de Academia de Studii Economice din Bucureşti, va avea loc pe data de 2 aprilie 2012, la ora 15.00, la Lectoratul de limba franceză al Academiei de Studii Economice. Delegată Valonia-Bruxelles va fi membru al juriului, iar Delegaţia Valonia-Bruxelles va oferi premii câştigătorilor, împreună cu partenerii săi, printre care Institutul francez şi APECO.

Tot în calendarul manifestărilor speciale organizate cu ocazia Zilei Internaţionale a Francofoniei se înscrie şi colocviul internaţional “Le français – le défi des temps modernes” organizat de Centrul cultural francofon din Buzău în perioada 27-28 aprilie 2012. Jean-Marc Defays, Doctor în filosofie şi litere, profesor la Universitatea din Liège şi Director al Institutului Superior de Limbi Moderne al Universităţii din Liège, va susţine o prezentare despre interculturalitate.  

Programul complet al activităţilor organizate cu ocazia Zilei Internaţionale a Francofoniei este disponibil pe site-ul www.20mars.francophonie.org

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi: Gabriela Dobre, [email protected] sau 0213140665.