Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Diavolul este politic corect

diavolul-este-politic-corect-savatie-bastovoi-20100909102933.jpg

Savatie Baştovoi, Diavolul este politic corect, Cathisma, Bucureşti, 2010

Este o imagine de coşmar ce se desprinde din romanul lui Savatie Baştovoi, roman intitulat Diavolul este politic corect. Este un roman tezist şi schematic al unui monah din Moldova. Romanul autorului din Republica Moldova scris în stilul cărţilor de science fiction a apărut la editura Cathisma din Bucureşti şi s-a bucurat de o campanie publicitară (televizuală şi publicistică) neobişnuită. Din punct de vedere al scriiturii, romanul suferă de un deficit estetic evident.

Este o imagine de coşmar ce se desprinde din romanul lui Savatie Baştovoi, roman intitulat Diavolul este politic corect. Este un roman tezist şi schematic al unui monah din Moldova.

Romanul autorului din Republica Moldova scris în stilul cărţilor de science fiction a apărut la editura Cathisma din Bucureşti şi s-a bucurat de o campanie publicitară (televizuală şi publicistică) neobişnuită.

Din punct de vedere al scriiturii, romanul suferă de un deficit estetic evident. Mesajul transparent acoperă acest deficit, venind în întîmpinarea celor care consideră globalizarea drept o pacoste, un rău care trebuie combătut cu mijoacele unui militantism clerical-etnicist.

Pentru realizarea acestui demers, literatura, îmbrăcată în straiele unei ficţiuni apocaliptice, este transformată într-un simplu instrument de difuzare a unor idei anti-moderniste, anti-mondialiste şi eurosceptice, amestecate cu prejudecăţile împrumutate din scrierile conspiraţioniste clasice.

Personajele principale ale romanului, Jacob Kohner şi Vik (Alexandru) trec printr-un proces de transformare, depăşind starea lor de alienare datorită descoperirii mîntuirii prin religia ortodoxă. Ei trăiesc într-o societate în care oamenii sunt eutanasiaţi cînd împlinesc vîrsta de 65 de ani.

Societatea este uniformizată şi dominată de către un guvern mondial cinic, inuman şi crud, care acţionează în conformitate cu regulamentele francmasoneriei, despre care se sugerează că ar fi un instrument politic al evreilor.

Pînă şi familia tradiţională a fost distrusă cu scopul de a reduce numărul populaţei mondiale, ceea ce asigură guvernului global dominaţia absolută şi reduce riscurile unei răzmeriţe.

Controlul demografic absolut este asigurat printr-o legislaţie aspră care prevede nu doar stimularea cuplurilor homosexuale, ci şi penalizarea şi castrarea unor categorii de oameni care îndrăznesc să aibă mai mulţi copii.

Suspuşii acestui sistem putred şi decadent şi-au creat un paradis al pensionarilor privilegiaţi, scutiţi de moarte violentă.

Jacob, personajul central, care este evreu, urmează exemplul mamei sale, care înainte de eutanasiere este botezată. Prin acest act, sugerează autorul-monah al acestui roman cu tendinţă străvezie, Jacob devine portrdarapelul simbolic al ideii principale, exprimată într-o scenă semnificativă, gîndită ca o replică polemică la „corectitudinea politică“.

Aceasta este descrisă drept ideologia diavolului care a pus stăpînire pe această lume şi culminează în constatarea tipică pentru fundamentaliştii care pledează pentru biruinţa unei singure idei, urmărind convertirea acelora pe care îi consideră necredincioşi. În cazul de faţă, Baştovoi afirmă negru pe alb că mîntuirea evreilor poate avea loc doar atunci cînd „se întorc la Hristos“.

În consecinţă, romanul, Diavolul este politic corect, este o scriere cu puternice accente anti-ecumenice. Avînd tendinţe clerical-exclusiviste, îndreptate împotriva liberalismului, împotriva sistemului democratic pluralist şi împotriva lumii moderne, romanul abuzează de libertatea gîndirii, garantată tocmai de sistemul pe care-l combate.

 
Corespondentul RFI la Berlin, William Totok