Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dinu Tănase, Mircea Albulescu şi Radu F. Alexandru, la cineclubul Luni de film

afis-cineclub.jpg

Afiş cineclub

Cineclubul Luni de film de la Noul Cinematograf al Regizorului Român (NCRR) prezintă luni, 7 februarie, de la ora 19:30 filmul La capătul liniei (1983) de Dinu Tănase. După ce a participat la cineclub, în urmă cu trei luni, la proiecţia filmului lui Andrei Blaier Ilustrate cu flori de câmp, la care fusese director de imagine, Dinu Tănase revine la Luni de film, de data aceasta în calitate de regizor.

El va fi însoţit la NCRR de către interpretul rolului principal din La capătul liniei, marele actor de teatru şi film Mircea Albulescu, şi de scenaristul Radu F. Alexandru, care şi-a făcut intrarea în cinema cu acest film. Cei trei invitaţi speciali vor intra în dialog cu publicul cineclubului.

Maistrul turnător Crişan (Mircea Albulescu), implicat într-un grav accident de muncă, şi prietenul său Cicea (Dan Condurache) încearcă să se reintegreze în societate. „La capătul liniei” ferate, într-un oraş provincial cu un combinat siderurgic, Crişan va găsi şi dragostea lui Any (Ioana Crăciunescu), o ospătăriţă părăsită de soţ.

În 1990, la a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Amiens (Franţa), La capătul liniei a obţinut Marele Premiu „Licorne d’Or” pentru cel mai bun lungmetraj de ficţiune şi Premiul de interpretare feminină (Ioana Crăciunescu).

În Istoria filmului românesc, criticul Călin Căliman remarcă: „«Neorealist» în intenţie, gândit în alb-negru, La capătul liniei este expresia unei idei artistice pe care regizorul, teoretizând-o, a pus-o în practică, de la filmul anterior, cu obstinaţie: «Într-un film de actualitate, dacă vrem ca în dreptunghiul ecranului să se vadă şi să rămână şi altceva decât povestea şi personajele, mi se pare esenţial a nu ne feri să vedem lumea exact.» Altfel spus, dincolo de «poveste», dincolo de «ficţiune», cineastul urmăreşte «zgomotele vieţii». Filmul La capătul liniei devine, astfel, un «seismograf» sensibil al realităţii: peste ani, dacă vrem să vedem cum arătau străzile, oamenii, aşezările de la începutul deceniului al nouălea din veacul XX, la acest film vom «merge»...”

Cineclubul Luni de film este organizat, începând din noiembrie 2010, de către Asociaţia Culturală Macondo, cu sprijinul Arhivei Naţionale de Filme, al Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Muzeului Ţăranului Român.

Pentru mai multe informaţii, accesaţi www.ncrr.ro