Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dirijorul Valery Gergiev în Exclusivitate la Delta RFI

Reputatul dirijor rus Valery Gergiev, aflat la Bucureşti cu ocazia Festivalului Internaţional „George ENESCU”, a acordat vineri un interviu în exclusivitate la Radio Delta RFI.

Reputatul dirijor rus Valery Gergiev, directorul Orchestrei Filarmonice Kirov din Rusia, aflat la Bucureşti cu ocazia Festivalului Internaţional „George ENESCU”, a acordat vineri un interviu în exclusivitate la Radio Delta RFI, în care a împărtăşit viziunea sa despre arta dirijorală, a vorbit despre relaţia sa cu creaţia enesciană şi despre ce înseamnă muzică în societatea modernă.

Întrebat care este legătura sa cu muzica lui Enescu, Valery Gergiev a declarat: „am început deja experienţa mea vizavi de muzica lui Enescu şi cu siguranţă voi repeta această Suită Numărul 1. Sper să ascult o bună înregistrare cu opera «Oedip» şi probabil acest lucru mă va insipra de asemenea să intreprind ceva în acest sens”.

Despre activitatea dirijorală, Gergiev a spus: „dirijatul înseamnă să ai de-a face cu muzica si cu oamenii, şi într-un fel, înseamnă a conduce către acea schimbare către mai bine. [...] Este nevoie de un lider, aşa după cum Leonard Bernstein a fost, care să vorbească milioanelor de tineri şi să-i «convertească» [...] într-un fel de urmare «religioasă» a marii literaturi muzicale. Şi cred că aceasta s-ar putea realiza cu ajutorul marilor dirijori”.

„Muzica ne aminteşte în continuare cât de mare poate fi cultura umană. Cred că este unul din cele mai puternice semne ale măreţiei sale. [...] Trebuie ca muzica să devină o putere vie şi tocmai de aceea dirijorii ar trebui să-şi reamintească aceasta şi să o aducă în atenţia publicului”, a mai precizat Gergiev în exclusivitate pentru Radio Delta RFI.Asculta interviul complet

 
 
Tags: