Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dispariţia unui scriitor genial: Jorge Semprun

disparitia-scriitor-genial-jorge-semprun.jpg

Scriitorul Jorge Semprun, aici în 2008 (Foto: AFP/Frank Perry)

Scriitorul spaniol şi fostul ministru al Culturii, Jorge Semprun a murit marţi, 7 iunie, la Paris, anunţă presa spaniolă, care citează surse familiale. Intelectual spaniol angajat în lupta contra fascismului, Jorge Semprun lasă în urmă o operă extraordinară de scriitor şi scenarist.

Jorge Semprun, care se afla în exil în Franţa împreună cu familia sa, după războiul civil spaniol (1936-1939) a murit la vârsta de 87 de ani la domiciliul său parizian.

Intelectual european şi poliglot, format la liceul Henri IV, opozant al nazismului încă de la început, fost militant comunist, Jorge Semprun este un exponent al pasiunilor intelectuale din secolul XX.

Jorge Semprun s-a născut la Madrid într-o familie de burghezi catolici şi liberali. El s-a exilat la Paris, la sfârşitul războiului civil, împreună cu familia sa.

Jorge Semprun, militant comunist, se angajează în Rezistenţa Franceză. Arestat în 1943, el este deportat apoi spre lagărul de la Buchenwald, unde zece mii de spanioli au murit, potrivit corespondentului RFI la Madrid, François Musseau.

Scenarist al filmelor "Z" (1969) şi "L'aveu" (1970), Jorge Semprun s-a împrietenit cu actorul Yves Montand şi regizorul Costa-Gavras. Semprun a fost ministru al Culturii, între anii 1988 şi 1991, în Guvernul socialist condus de Felipe Gonzalez.

Jorge Semprun a devenit primul scriitor non-francez ales membru al Academiei Goncourt, instituţia care decernează prestigiosul premiu literar anual.

Opera sa literară multiplă şi cinematografică, în mare parte autobiografică se inspiră din viaţa sa.