Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


dramAcum, cinci ani de existenţă

Concursul de dramaturgie dramAcum împlineşte anul acesta cinci ani. Cinci ani, în care organizatorii au strîns căteva sute de texte dramatice noi şi au montat cîteva zeci de spectacole. Ediţia de anul acesta a fost de departe cea mai bună: la concurs s-au înscris peste 130 de concurenţi.

DramAcum este un program de promovare a dramaturgiei contemporane lansat în ianuarie 2002 de un grup de studenţi şi profesori ai Universităţii Naţionale de Arte Teatrale şi Cinematografice din Bucureşti. Tineri regizori precum Andreea Vălean, Gianina Cărbunariu, Radu Apostol sau Alexandru Berceanu şi profesorul Nicolae Mandea şi-au propus atunci să lanseze un concurs de dramaturgie. Teatrul - spuneau ei - trecea printr-o criză: se montau foarte multă dramaturgie clasică - străină sau românească, dar foarte puţină dramaturgie contemporană.

DramAcum s-a bucurat de succes încă din primul an: atunci au fost primite cîteva zeci de piese româneşti şi nenumărate traduceri după autori contemporani. Cîteva dintre aceste piese au fost urmărite în spectacole lectură urmate de discuţii cu publicul, apoi au fost montate. Mai întîi la Casandra, adică la studioul de teatru al facultăţii, apoi şi în alte teatre. Una peste alta, concursul a fost un succes.

Anul acesta, la dramAcum au concurat peste 130 de piese. Şi toate, foarte bune, susţin organizatorii concursului. Andreea Vălean, care a citit multe dintre aceste piese, spune că juriul a avut o misiune dificilă.

Pînă la urmă, s-a hotărît: nouă texte vor fi prezentate, în cadrul unor spectacole-lectură, la Teatrul Foarte Mic, pe 14, 15 şi 16 aprilie. În cele trei seri de lectură publicul de teatru şi profesioniştii interesaţi de dramaturgia contemporană românească sunt invitaţi să-i întîlnească pe autori şi să dezbată piesele de teatru.