Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Este Günter Grass un antisemit?

este-gunter-grass-un-antisemit.jpg

Günter Grass (Foto: NDR)

Poezia laureatului Premiului Nobel pentru Literatură, scriitorul german, Günter Grass, publicată în mai multe ziare internaţionale, Süddeutsche Zeitung, New York Times şi La Repubblica, intitulată "Ceea ce trebuie spus" ("Was gesagt warden muss"), concepută ca o critică la adresa programului nuclear al Israelului, a stârnit o amplă controversă. În două interviuri acordate televiziunii publice germane, Günter Grass a respins acuzaţia de antisemitism, formulată în mai multe luări de poziţie publice din Germania şi alte ţări.

Corespondentul RFI la Berlin, William Totok

Poezia lui Günter Grass continuă să facă valuri. Până şi premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a criticat aserţiunile cuprinse în versurile albe ale lui Grass, afirmând că "domnul Grass a tăcut 60 de ani, ascunzând faptul că a fost un membru al batalioanelor Waffen-SS". "Nu e de mirare că el consideră singurul stat evreu din lume ca o ameninţare la adresa păcii mondiale, negându-i dreptul la auto-apărare. Oamenii de bine din toată lumea", a mai spus Netanyahu, ar trebui să sancţioneze aceste "declaraţii ignorante şi condamnabile".

Într-o declaraţie a ambasadorului israelian, Emmanuel Nahshon, se spune că poezia lui Grass se înscrie în vechea tradiţie europeană de a acuza evrei de omoruri rituale înaintea sărbătorii Pesahului (Paştelui evreiesc).

În poezia sa intitulată "Ceea ce trebuie spus", Grass afirmă că un atac nuclear preventiv al Israelului contra Iranului ar "nimici de pe faţa pământului poporul iranian asuprit de către un [preşedinte] guraliv". Grass include în poezia sa o strofă în care încearcă să prevină anumite contrareacţii critice, afirmând că deşi se aşteaptă la "verdictul" de "antisemitism", el se simte obligat să "rupă tăcerea", să critice nu doar Israelul, ci să acuze şi Germania de complicitate la "o crimă previzibilă", prin furnizarea unui submarin, destinat Israelului.

Cea mai dură critică la adresa lui Grass a formulat-o un vechi adversar al scriitorului, Henryk M. Broder, în ziarul conservator Die Welt, calificându-l drept "prototipul unui antisemit erudit". Poezia, susţine istoricul german de origine evreiească, Michael Wolffsohn, în revista Der Spiegel, cuprinde toate clişeele antisemite imaginabile care pot fi întâlnite şi în publicistica radicală de dreapta. Preşedintele Consiliului Central al evreilor din Germania, Dieter Graumann, a comparat textul lui Grass cu un "pamflet al urii", cu accente "agresiv-agitatorice". Istoricul israelian Tom Segev, în schimb, respinge aceste aprecieri. În două interviuri, unul acordat revistei Der Spiegel şi altul postului naţional de radio Deutschlandfunk, Segev afirmă că Grass nu este nici antisemit şi nici antiisraelian, ci doar "patetic" şi "egocentric".

El "critică" doar "politica Guvernului israelian", a mai adăugat Segev.

Într-un interviu difuzat de posturile publice de televiziune din Germania, NDR (ARD) şi 3sat, Günter Grass a spus că nu se distanţează faţă de cuprinsul poeziei, fiind convins că are dreptate cu ceea a afirmat în textul său controversat. Totodată, Grass s-a arătat surprins de reacţiile stârnite, calificând unanimitatea părerilor drept o expresie regretabilă a uniformizării presei. Aceste atacuri, a mai declarat el, seamănă cu o campanie dusă cu scopul de a lansa ideea că şi-a ruinat pentru totdeauna reputaţia.

Scriitorul, în vârstă de 84 de ani, a respins în interviu şi acuzaţia de antisemitism, invocând ca un contra-argument scrierile sale literare, în care el şi-a articulat limpede părerile faţă de Holocaust şi în care a condamnat, fără ocolişuri, politica rasială a naziştilor.

 
Berlin, William Totok, despre acuzaţiile lui Günter Grass la adresa Israelului