Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Eveniment de “gradul III” la Festivalul Enescu

festivalul-george-enescu.jpg

Eveniment de “gradul III” la Festivalul Enescu

Care este legătura dintre Chongqing, unul dintre cele cinci Oraşe Centrale Naţionale ale Chinei şi Festivalul Internaţional George Enescu de anul acesta? E o întrebare la care numai muzica compozitorului polonez Frederic Chopin poate să răspundă direct.

Dacă legătura nu este încă totuşi evidentă, atunci poate o altă precizare căreia merită să i se acorde întreaga noastră atenţie poate fi binevenită aici: Yundi Li, la această oră una dintre prezenţele cele mai importante ale marilor scene de concert ale lumii va susţine luni, 5 septembrie 2011, în cadrul ediţiei de anul acesta a Festivalului Internaţional George Enescu, un recital de pian dedicat în întregime muzicii celebrului compozitor polonez.

Născut în Chongqing, pianistul chinez în vârstă de numai 28 de ani şi-a afirmat puternica personalitate artistică încă de foarte tânăr adăugând listei sale de numeroase premii pe cel de câştigător al celebrului Concurs Internaţional de Pian - Frederic Chopin, ediţia 2000. Acesta a constituit un moment crucial în afirmarea tânărului artist. La doar 18 ani el devenea cel mai tânăr câştigător din istoria prestigioasei competiţii şi totodată primul pianist chinez care reuşea o performanţă de o asemenea anvergură. Imensul său succes mai consemnează însă şi un alt aspect inedit: acordarea după o pauză de nu mai puţin de 15 ani în cadrul concursului, a premiului întâi. Acest cumul senzaţional de date i-a propulsat cariera în mod decisiv, iar confirmările ulterioare materializate în contracte cu celebrele case de discuri Deutsche Grammophon şi Emi Classics nu au făcut decât să îi popularizeze în rândurile iubitorilor genului uriaşul său talent. Vara anului 2003 a înregistrat debutul său american şi totodată reafirmarea calităţilor sale unice interpretative: The New York Times a acordat albumului realizat de către artistul chinez cuprinzând piese celebre  din creaţia lui Franz Liszt calificativul de „Cel mai bun CD al anului”.

Recitalul din 5 septembrie este cu atât mai mult un punct de atracţie major în cadrul Festivalului George Enescu. Muzica lui Chopin şi prezenţa pianistului chinez la Bucureşti onorează această ediţie cu numărul XX. Ambele, pentru a acorda o conotaţie „hollywood-iana” acestei prezentări, se constituie într-un eveniment de „gradul III”.