Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Expoziţia Monet de la Paris, un succes

expozitie-monet.jpg

AFP/Patrick Kovarik

Record absolut de vizitatori la expoziţia Monet din Paris. Deschisă pe 22 septembrie, manifestarea găzduită de Grand Palais îşi închide porţile luni seară. Între timp, peste 900 de mii de pasionaţi ai pictorului impresionist i-au putut admira retrospectiva care a reunit 170 de pânze excepţionale.

Record absolut de vizitatori la expoziţia Monet din Paris. Deschisă pe 22 septembrie, manifestarea găzduită de Grand Palais îşi închide porţile luni seară. Între timp, peste 900 de mii de pasionaţi ai pictorului impresionist i-au putut admira retrospectiva care a reunit 170 de pânze excepţionale.

Pentru a face faţă cererii, muzeul a fost deschis de vineri şi până luni, non-stop.

 Ora 4 dimineaţa, 4 grade afară, cel puţin două ore de coadă în perspectivă şi totuşi ambianţă destinsă pe Champs-Elysée. Nu se pune în vânzare nici ultimul disc postum al lui Michael Jackson şi nici nu iese pe piaţă cea mai recentă versiune a consolei Playstation. Nu, coada de sute de oameni se face la intrarea retrospectivei consacrată pictorului Claude Monet:

 Mai puţină lume noaptea dar totuşi coada e impresionantă. Mai bine deci să-ţi fi rezervat biletul pentru ora 4 chiar dacă ora este nepotrivită pentru a vizita o expoziţie. Pasionaţii veniţi să vadă pe ultima sută de metri tablourile maestrului impresionist nu sunt nici pe departe doar bătrâni insomniaci sau noctambuli. Toate vârstele sunt reprezentate în mulţime, oameni veniţi de departe sau din Paris, francezi sau turişti:

Vii la coadă în ultima zi, vezi că-i multă lume, te duci puţin acasă vizionezi un film şi te întorci la coadă - formula aleasă de aceşti tineri voioşi nu era inedită. La intrarea în clădire, cea mai ostenită de această operaţiune excepţională pare a fi angajata de la serviciul de securitate. "Nu mai pot", mi-a repetat de mai multe ori, în timp ce-i îndruma pe vizitatori.

În interiorul muzeului, până la pânzele lui Monet, curajoşii vizitatori îşi puteau remonta moralul după două ore de coadă în jurul unui mic dejun copios.

Salate, sandwichuri, prăjituri şi cafele - trei zile şi trei nopţi cât a fost deschisă expoziţia pe final, a funcţionat şi snack-barul muzeului. O surpriză plăcută pentru mulţi.

În săli, afluenţa nocturnă nu se deosebea de cea diurnă. La fel de multă lume se înghesuia în faţa tablourillor lui Monet, unele exponate fiind aduse din cele mai prestigioase muzee din lume chiar dacă mare parte dintre acestea sunt vizibile în restul anului de celalată parte a Senei la muzeul d'Orsay. Caroline Maleplate, responsabila serviciului de presă nocturn este mai mult decât satisfăcută de operaţiunea-maraton de la Grand Palais:

"În prima noapte, cea de vineri spre sâmbătă, am avut circa 8 mii de vizitatori, în jur de 9 mii în noaptea de sâmbătă spre duminică. În această noapte, ultima, nu am încă cifra finală dar vă pot spune că aşteptăm dintr-o clipă în alta vizitatorul cu numărul 900 de mii care a venit să vadă retrospectiva de când s-au deschis porţile, acum 4 luni. În total deci, la sfârşitul zilei vom fi depăşit această cifră record de 900 de mii.

Precedentul record a fost în 2009 cu expoziţia Picasso cu ceva mai puţin de 800 de mii de intrări. În 1985, Renoir atrăsese ceva mai mult de 800 de mii. Recordul absolut a fost înregistrat în 1967 cu expoziţia consacrată lui Tutankhamon dar expoziţia a atras 1,2 milioane de vizitatori, ea a durat 6 luni, adică două mai mult decât Monet. Avem deci acum un record absolut de vizitatori".

La ieşirea din expoziţie, soarele încă n-a apărut dar coada se îngroaşă. E déjà trecut de 6 dimineaţa şi metroul a început din nou să circule. O ultimă zi de expoziţie şi gata. Cei care au reuşit performanţa s-o vadă în ultima noapte, ies încântaţi:

"Am stat la coadă două ore şi jumătate înr-o ambianţă foare bună lucru care a facilitat aşteptarea. Am văzut câteva pânze excepţionale, pe scurt a fost amuzant să venim la ora asta".

Amuzament pentru unii, moment emoţionant penru alţii. Ultimul meu interlocutor, venit noaptea pentru că nu reuşea să doarmă de o săptămână din cauza unor probleme familiale, iese aproape în lacrimi de la retrospectiva Monet:

"Experienţa nocturnă este absolut extraordinară pentru că este ceva inedit. Dacă la asta adaug calitatea operelor văzute, este ceva unic în viaţa mea ce am trăit aici. E o experienţă pe care n-o voi uita cât voi trăi. M-am delectat, a fost fabulos".

Drept consolare pentru cei care au trăit mai greu această experinţă inedită, organizatorii distribuiau gratuit la ieşirea din expoziţie prăjituri şi ... farduri anti-cearcăn. Exact ce-ţi trebuie ca să începi o nouă zi ca şi cum nimic excepţional nu s-ar fi întâmplat.