Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Expoziţie inedită: Jucării şi oameni

expozitie-inedita-jucarii-oameni.jpg

Expoziţie: Jucării şi oameni

La Grand Palais din Paris s-a deschis zilele trecute o extraordinară expoziţie intitulată "Jucării şi oameni". Realizată în colaborare cu Muzeul Artelor Decorative din Paris şi cu Muzeul de Artă din Helsinki, expoziţia va fi prezentată la Paris până în luna februarie după care se va muta în capitala Finlandei.

Acum trei mii de ani existau aşadar deja jucării de copii pe roţi, pe care le puteai trage după tine. Jucării de ieri, jucării de azi, expoziţia de la Grand Palais oferă publicului mic şi mare posibilitatea să admire o colecţie de peste o mie de piese. Inedită prin amploare şi ambiţiile afişate, "Jucării şi oameni" e în fapt o istorie a jucăriei.

Derulată pe două etaje ale celebrului muzeu parizian, manifestarea prezintă aşadar păpuşi antice, prinţese, păpuşi Barbie, avioane, trenuri dar şi jocuri video - ansamblul expoziţiei e de altfel este ritmat de diverse secţiuni tematice.

Se începe cu ritualul cadoului - ilustrat cum nu se poate mai bine de Moş Crăciun, urmaşul lui Moş Nicolae care el era iniţial aducătorul de cadouri în secolul 16. De-a lungul sălilor, vizitatorul descoperă apoi, cum spuneam, jucării din antichitate dar şi mai noi:

Acesta e un căluţ de print foarte preţios - ghidonul e din Fildeş sau e îmbrăcată în mătase şi piele iar pedalele sunt ca nişte scăriţe de urcat în şa. Mama copilului îl întreba pe băietaş dacă nu-i e frică câteodată când mergea repede iar el răspundea: “nu nu mi-e frică de nimic, mă cheamă Napoleon.

De la căluţii de joacă la ursuleţi - principalele animale îndrăgite de cei mici - drumul este scurt. Mai ales când în sală ai atâţia Teddy Bear. Dar în fapt, ştiţi de unde vine numele de Teddy?

În 1902, presedintele Americii din acea vreme, Theodor Roosvelt, Teddy pentru apropiati, pleacă la vânătoare si împuscă o ursoaică dar îl crută pe puiul de urs care o însotea. In presa din acea epocă apar deci desene cu ursuletul lui Teddy - Teddy's bear - care va deveni foarte repede o jucărie, mai întâui în SUA si în Germania”.

Ca şi în vremurile noastre, jucăriile sunt gândite dintotdeauna în funcţie de sexul copilului: păpuşi, căsute de decorat, costume de prinţese pentru fete iar pentru băieţi mijloacele de transport - vaporaşe - dacă se poate de război - trenuleţe şi masinute mai mici sau mai mari. Un model istoric este prezentat la expozitia de la Grand Palais:

Acesta este un model redus al unei masini Aston Martin precum cea folosită de James Bond în filme. În timp ce fetele reginei Angleii primeau cadou păpuşi, printul Andrew a primit acest model. Se putea urca în ea si chiar rula cu ea cu maximum 16 km/oră graţie unei baterii.

Are la bord toate accesorile, ca agentul 007. Un singur lucru lipseste: James Bond avea un scaun ejectabil, masinuta printului Andrew nu are aşa ceva”.

Jucăriile cu mecanism prezentate aici sunt şi ele adevărate bijuterii în timp ce colecţia de roboţi este de-a dreptul uluitoare - putem vedea şi unul dintre primii roboţi pentru copii, nu neapărat dintre cele mai frumoase obiecte pe care le-am văzut dar datează din 1955 şi a fost conceput de japonezi din metal litografiat. De ce?

Suntem imediat după sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial şi Japonia nu mai are voie să fabrice arme sau nici lucruri de mare anvergură în industrie. Utilajele vor fi deci reconvertite pentru a fabrica jucării şi în particular roboţi. La început, roboţii nu pot decât înainta şi au câteva luminiţe pe ei şi puţină culoare. Cu timpul lucrurile vor evolua însă până la roboţi foarte moderni care ştiu să imite animalele, omul şi în plus se mişcă foarte bine în toate direcţiile”.

La capitolul costume, paleta este foarte largă - există costume de profesor, costuem de medic dar si ceva care e mai putin de aşteptat şi anume:

Panoplia preotului perfect s-ar putea chema aceste accesorii - costumul şi toate cele necesare celebrării unei slujbe erau oferite băietilor - e adevărat acum un secol când biserica tocmai se despărtise de stat în Franta si era nevoie să se "provoace" vocaţia de a deveni preot.

În epoca mass-media, cum se numeşte una dintre ultimele săli ale expoziţiei, copiii pot recunoaşte uşor pe ecrane personaje din zilele noastre.

Dar băieţii moderni cu ce se joacă? Fireşte totul depinde vârstă, dar aparent cărtile de joc, jocurile video si cele de constructie tip Lego sunt în prima linie:

Într-un alt registru - mai comercial - aflăm că figurinele, personajele în miniatură create si comercializate după primul episod al filmului Star Wars au permis finanţarea, realizarea episoadelor ulterioare.

Ce se întâmplă când devenim însă mari? Unii ne găsim jucării pe măsură - cum ar fi o maşină, adevărată de această dată - alţii vor continua să se amuze cu jocurile de societate precum cele propuse de acest băieţaş.

Odată ce-ai crescut, ce faci însă cu jucăriile din copilărie? Filmul Toy's Story prezentat în expozitai de la Grand Palais ne expune un pucnt de vedere - le dai celor mai mici ca tine. Acest gest de renuntare există însă si el din Antichitate.

Fetele îşi dădeau păpusile zeiţei Venus în ziua măritişului iar băieţii purtau la gât un colier si când deveneau cetăteni cu drepturi depline, adică bărbati, îl rupeau de la gât ca să arate că trec defintiv la vârsta adultă. În zilele noastre există însă şi un mod mai frumos de a "scăpa" de jucării, putin pe modelul Toy's Story, si anume să le dai la Crucea Rosie care stie ea mai bine cui să le dea mai departe.

 
Un reportaj de Vasile Damian: Expoziţie inedită: Jucării şi oameni