Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Fenomenul Piteşti: amplu proiect cu mărturii cutremurătoare

Un absolvent clujean de Jurnalism, Alin Mureşan, a realizat unul dintre cele mai mari proiecte de cercetare în domeniul istoriei recente, despre „Fenomenul Piteşti“. După ce a adunat într-o carte mărturii ale câtorva zeci de supravieţuitori ai experimentului, a realizat un film documentar, dar şi un site cu date despre acest fenomen, sub ediga Institutului de Cercetare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.

Corespondentul RFI la Cluj-Napoca, Bianca Pădurean

Emil Sebeşan a fost arestat la vârsta de 20 de ani, pe când era student în anul III la Agronomie, la Timişoara. A trecut prin închisoarea Piteşti şi prin ceea ce a însemnat aşa zisul program de reeducare de acolo, la fel cum au făcut alte câteva sute de tineri din România, între anii 1949 şi 1951. Această mărturie este cuprinsă în documentarul Demascarea, în regia lui Nicolae Mărgneanu.

Proiectul „Fenomenul Piteşti” a pornit de la lucrarea de licenţă a fostului student clujean la Jurnalism, Alin Mureşan. În 2007, acesta a publicat prima ediţie a unui volum monografic despre acest fenomen, carte ajunsă acum la ediţia a II-a. Când volumul de informaţii adunate a devenit atât de mare încât nu au putut fi cuprins nici de carte, nici de documentar, a fost creat un site, ca o bază de date: fenomenulpitesti.ro. Poeta şi prozatoarea Ruxandra Cesereanu, cea care l-a îndrumat pe Alin Mureşan să îşi aleagă ca temă de licenţă „fenomenul Piteştispune, pe scurt ce a însemnat acest experiment.

 «Fenomenul Piteşti» a fost un puseu de «Apocalipsă» din istoria României, care se manifesta prin tortură fizică, psihică şi morală atroce. Singura soluţie, probabil, era credinţa sau moartea“.

Autorul cărţii şi documentarului, Alin Mureşan, spune că mărturiile celor care au trecut în închisorile comuniste prin acest sistem de reeducare sunt luate, în principal, cu scopul de păstrare a memoriei.

 „Fiecare poveste este particulară şi înspăimântătoare. Unul dintre cei închişi la Piteşti şi Gherla, în momentul în care a ieşit din închisoare, având o condamnare mică, s-a dus la Securitate şi a turnat toată familia. Unii nu au vorbit până acum de ce li s-a întâmplat, pentru că nimeni nu i-a întrebat niciodată nimic“.

 Regizorul documentarului „Demascarea”, Nicolae Mărgineanu, are legături adânci cu rezistenţa anticomunistă. Tatăl său a făcut 16 ani şi două luni e închisoare, iar unul dintre verişorii săi, Eugen Mărgineanu a trecut prin închisoarea Piteşti. Nicolae Mărgineanu povesteşte cum au decurs filmările pentru acest documentar.

 „Când stai şi asculţi mărturiile lor acum, făcute cu demintate şi cu detaşare faţă de ce s-a întâmplat atunci, îţi dai seama, totuşi, că această rană este, încă, sângerândă pentru ei. Au suportat cu foarte mare greutate şi au reuşit să îşi asume această suferinţă şi, prin credinţă, să o depăşească.

Ar fi extraordinar dacă statul şi-ar asuma acest eveniment îngrozitor ce s-a petrect în România. Nu încetăm să ne întrebăm cum de s-a putut întâmpla aşa ceva. Nu-i găsim o explicaţie. Eu, cel puţin, n-am auzit de la nimeni o explicaţie care să stea în picioare“.

 „Fenomenul Piteşti“ s-a desfăşurat între 1949 şi 1951 în mai multe închisori din România comunistă, în principal la Piteşti şi la Gherla. El consta în distrugerea fizică şi morală a tinerilor închişi în penitenciare prin cele mai inumane metode de tortură fizică şi psihologică, aplicate de către alţi colegi deţinuţi, forţaţi tot prin tortură şi şantaj să devină torţionari la rândul lor. Prin torturile de tipul „fenomenul Piteşti“ au trecut circa 1000 de persoane, din care aproximativ 50 au murit în închisori.

 
Bianca Pădurean, Cluj-Napoca