Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Festivalul Filmului Francez, la Bucureşti

festivalul-filmului-francez-bucuresti.jpg

Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul (Foto: www.ambafrance-ro.org)

În aceste zile are loc la București a 15-a ediție a Festivalului Filmului Francez, cu participarea unor nume importante ale cinematografiei franceze, cum ar fi actrița Carole Bouquet și regizorul Patrice Leconte. Filmele vor fi difuzate la București, Cluj, Sibiu și Timișoara. În paralel, are loc un alt eveniment, Zilele Franco-Române ale Audiovizualului și Cinematografiei, eveniment care va pune la aceeași masă profesioniști din Franța și România.

La conferința de presă care a inaugurat cele două evenimente, ambasadorul francez la București, Henri Paul, a declarat că Franța este gata să ajute România pentru trecerea la televiziunea digitală.

Totodată, ambasadorul francez speră că această "revoluţie tehnologică" va aduce mai multe programe de calitate și mai multe programe francofone pentru publicul românesc.

Audiovizual

Henri Paul, ambasadorul Franţei la Bucureşti

AscultăDownload

"România are un peisaj audiovizual foarte viu, cu un conținut care nu e mereu de bună calitate și din punctul meu de vedere, cu subiecte care nu sunt suficient de francofone pentru o țară francofonă. Pentru că atunci când spunem că 80% dintre români au învățat la școală limba franceză, nu regăsim un conținut francofon pe micile ecrane, decât foarte puțin. Avem TV5, pentru care am obținut o dispoziție legislativă pentru protejarea difuzării acestui canal; este disponibilă în România televiziunea franceză de știri France 24, dar numai în hoteluri, deoarece aceasta plătește societățile de cablu, dar nu este disponibilă în casele românilor. Nu găsim însă Arte, deși această televiziune are un program de foarte bună calitate și ar putea interesa foarte mult pe românii care vorbesc atât franceza cât și germana. Aş fi de acord și numai cu difuzarea versiunii germane, nu sunt deloc sectar. Și, finalmente, avem în Franța numeroase canale de televiziune pe care nu le regăsim aici și le-am putea recepționa prin introducerea televiziunii digitale și care nu costă mult", declară ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul.