Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Festivalul Filmului Polonez la București și Chișinău

canalul-bezna.jpg

În beznă, regia Agnieszka Holland

Între 2 și 10 noiembrie cinefilii din București și Chișinău sunt invitați la cea de-a opta ediție a Festivalului Filmului Polonez. În acest an evenimentul are o formulă inedită: vor fi prezentate șapte dintre cele mai interesante filme poloneze ale anului trecut împreună cu alte șapte pelicule reprezentative pentru cinematografia poloneză. În fiecare zi de festival, spectatorii vor avea ocazia să descopere legăturile dintre clasic și modern în cinematografia poloneză.

Programul include, printre altele, filmul „În beznă” în regia Agnieszkăi Holland, care a candidat la premiul Oscar 2012, filmul „Róża” în regia lui Wojtek Smarzowski, laureat al premiului „Vulturul de Aur” 2012 pentru cel mai bun film polonez și al marelui premiu la Festivalul Filmului Central-European de la Mediaș, ediția 2012, precum și „Camera sinucigașilor” de Jan Komasa, peliculă extrem de apreciată de critici și public (peste 800 de mii de bilete vândute). Publicul din România și Republica Moldova va avea ocazia să cunoască imaginea actuală a Poloniei și prin ochii unor debutanți. Îi menționăm aici pe tânărul regizor Leszek Dawid („Ki”), pe cineastul polono-francez Rafael Lewandowski („Cârtița”) și pe Greg Zgliński („Curajul”), crescut și educat în Elveția.

Cinematografia poloneză de astăzi are rădăcini adânci în direcțiile trasate de „Școala Poloneză de Film” a anilor `50 și `60, reprezentată de Andrzej Wajda și Jerzy Kawalerowicz, sau în cele ale „cinematografiei neliniștii morale” din anii `70, reprezentate de Krzysztof Kieślowski. Așadar, pentru a exemplifica legăturile dintre trecut și prezent, fiecare film produs de noua generație de regizori va fi însoțit de o peliculă „clasică”. Filmele, grupate câte două pentru fiecare seară, sunt legate fie prin tematica abordată, fie prin maniera în care au fost realizate.

Ediția din acest an a Festivalului Filmului Polonez este cea mai vastă retrospectivă a cinematografiei poloneze în România și Moldova de până acum și, în același timp, unul dintre cele mai ample evenimente dedicate cinematografiei unei țări, organizat la București și Chișinău. Formula „filmelor cu soț” a fost inventată și dezvoltată de echipa Institutului Polonez din București. Ducerea la bun sfârșit a unui astfel de eveniment a fost posibilă mulțumită sprijinului din partea Institutului Polonez de Artă Cinematografică de la Varșovia, instituție responsabilă cu susținerea producției și promovării filmelor poloneze.

Anual în Polonia sunt produse în medie peste 50 de filme artistice; cele mai populare dintre ele s-au bucurat de un public extrem de numeros, uneori de peste 2 milioane de spectatori. În anul 2011, aproape 12 milioane de spectatori au vizionat producțiile autohtone.

Mai multe informaţii despre filme pe culturapoloneza.ro