Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Filme documentare britanice la MŢR

english-surgeon-web.jpg

Imagine din filmul Chirurgul englez

Proiectul „British Documentary” / „Documentare Britanice”, iniţiat de British Council România, în cadrul programului „New Work New Audiences” / „Noi creaţii, un nou public”, este un proiect inedit prezentat pentru prima oara în România, prin care se doreşte prezentarea către un public cât mai larg a creaţiilor contemporane britanice.

Filmele incluse în seria British Documentary”/„Documentare Britaniceau fost premiate sau nominalizate pentru numeroase distincţii în cadrul festivalurilor internaţionale, printre care şi Festivalul de Film Documentar Grierson, din Marea Britanie, la ediţiile din 2009 şi 2008.

Tematica filmelor este extrem de diversă – de la probleme sociale ale lumii contemporane la perioada războiului rece şi a anilor ’60, de la titanicele particule ale atomului la neurochirurgie, de la manipulare media la crima artistică a secolului XX, de la viitorul sumbru al planetei, la farsa ca arma a activismului social şi de mediu.

Intrarea publicului la proiecţiile documentarelor britanice este liberă.

Filmele sunt subtitrate în limba română.

Luni, 20 decembrie 2010, de la ora 19.00: Chirurgul englez / THE ENGLISH SURGEON (2007, 94 min.) /  Directed by Geoffey Smith

DIRECTORS GUILD OF AMERICA, USA 2010 - NOMINALIZAT PENTRU AWARD OUTSTANDING DIRECTORIAL ACHIEVEMENT IN DOCUMENTARY

Filmat într-un spital din Ucraina, „Chirurgul englez” portretizează neurochirurgul Henry Marsh, în lupta sa cu dilema relaţiei medic-pacient. După cum o spune prin propriile sale cuvinte, Marsh operează asupra gândurilor şi sentimentelor şi, dacă ceva nu merge bine, felul de a fi al pacientului se poate schimba pentru totdeauna. În mijlocul disperării şi lipsurilor materiale, Henry Marsh alege să nu fugă din faţa nevoii celorlalţi.