Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Filmul “Cheltuieli comune” a câştigat Premiul Astra Film pentru cel mai bun documentar

Festivalul internaţional de film documentar Astra Film Festival de la Sibiu a anunţat premiile ediţiei 2012 !

Filmul documentar « Cheltuieli comune / Charges communes », regizat de Anne Schiltz şi Charlotte Grégoire, producţie Belgia, 2012, a primit Premiul Astra pentru cel mai bun documentar, în cadrul competiţiei România. « Cheltuieli comune » a fost realizat cu sprijinul Federaţiei Valonia-Bruxelles.

Filmul are ca subiect principal viaţa la bloc în România. După douăzeci de ani de la căderea regimului comunist, în plină criză economică, personajele prezente în film afişează o neobosită dorinţă de viaţă, şi ne oferă perspective unice, pe alocuri amuzante şi emoţionante, asupra vieţii, oraşului şi ţării lor. Locuitorii blocului contribuie la cheltuielile comune, poartă şi transmit experienţe de viaţă izvorâte din trecutul comun.

Juriul a motivat astfel Premiul: « Pentru inteligenţa şi dragostea cu care s-au apropiat de un subiect mai degrabă lipsit de strălucire, reuşind să-i restituie frumuseţea şi adevărul conţinute  în momentele fără glorie ale vieţii de la bloc, în gesturile banale ale omului de lângă noi, în surâsul aproapelui nostru. »

« Cheltuieli comune » a fost prezentat şi la Etats Généraux du film documentaire, « Expériences du regard », la Lussas, Frântă, şi Festivalul internaţional al filmului francofon de la Namur, Belgia.

Palmaresul Astra Film Festival 2012 : www.astrafilm.ro/astra-film-festival-2012-awards.aspx

Informaţii despre film : www.eklektik.be