Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Filmul iranian triumfă la Berlin

Lungmetrajul "Nader And Simin, A Separation" a primit Ursul de Aur pentru cel mai bun film, la cea de-a 61-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film din Berlin. Aceeaşi peliculă a fost recompensată şi cu ambele premii pentru interpretare, Ursul de Argint pentru cea mai bună actriţă şi cel mai bun actor.

Totodată, productia iraniana a primit şi premiul juriului ecumenic pentru cel mai bun film din competiţie, potrivit site-ului evenimentului.

Juriul ediţiei din acest an, prezidat de actriţa Isabella Rossellini, a ţinut să îi aducă un omagiu cineastului iranian Jafar Panahi, membru al juriului, care nu a putut să participe la eveniment, din cauză că autorităţile din Iran i-au interzis să părăsească ţara.

Iată lista principalilor câştigători de la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin:

Ursul de Aur pentru cel mai bun film - "Jodaeiye Nader az Simin/ Nader And Simin, A Separation" de Asghar Farhadi

Ursul de Argint - Marele Premiu al juriului - "A Torinói Ló/ The Turin Horse" de Béla Tarr

Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor - Ulrich Köhler pentru "Schlafkrankheit/ Sleeping Sickness"

Ursul de Argint pentru cea mai bună actriţă - distribuţia feminină din filmul "Nader And Simin, A Separation" - Farhadi Sarina, Bayat Sareh, Hatami Leila

Ursul de Argint pentru cel mai bun actor - distribuţia masculină din filmul "Nader And Simin, A Separation" - Babak Karimi, Ali-Ashghar Shahbazi, Peyman Moaadi şi Shahab Hosseini

Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu - Joshua Marston şi Andamion Murataj pentru "The Forgiveness Of Blood" de Joshua Marston

Premiul "Alfred Bauer": "Wer wenn nicht wir/ If Not Us, Who" de Andres Veiel

Ursul de Aur pentru cel mai bun scurtmetraj - "Paranmanjang/ Night Fishing" de PARKing CHANce (PARK Chan-wook, PARK Chan-kyong)

Ursul de Argint pentru cel mai bun scurtmetraj - "Pu-Seo-Jin Bam/ Broken Night" de Yang Hyo-joo

Ediţia 2011 a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin s-a desfăşurat în perioada 10 - 20 februarie. Berlinala, al doilea festival de film european după Cannes ca importanţă, este în mod tradiţional deschisă producţiilor cu buget mic.