Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Filmul lui Woody Allen "Midnight Paris" deschide festivalul de la Cannes

midnight-0.jpg

"Midnight in Paris" de Woody Allen cu Kathy Bates, Marion Cotillard, Carla Bruni şi Adrien Brody (2011) Media Produccione/Festi

Miercuri seară este proiectat primul film, care nu face parte din competiţie, este vorba de filmul lui Woody Allen "Midnight Paris" (Miezul nopţii la Paris), o poveste de dragoste de fapt, personajul principal fiind un scenarist american de la Hollywood care încearcă să scrie un roman la Paris. Acest film mai povesteşte însă ceva, cel puţin aşa afirmă presa franceză, şi anume povestea de dragoste dintre Woody Allen şi capitala Franţei.

Oraşul Cannes de pe Coasta de Azur devine, începînd de miercuri, pentru 11 zile, capitala mondială a celei de-a şaptea arte. Covorul roşu a şi fost instalat pentru parada vedetelor.

Acest ritual este, într-adevăr, una din atracţiile festivalului în momentul deschiderii: Palatul festivalului, care găzduieşte ceremonia de inaugurare şi o parte din proiecţiile de filme, are 24 de trepte pe care vor urca toate vedetele, sub privirile unui public entuziasmat dar şi sub tirul apartelor de fotografiat. Covorul roşu, lung de 60 de metri, permite şi el o etalare de toalete şi atitudini… Marele spectacol începe deci din stradă şi pe treptele clădirii special construită pentru acest festival, considerat cel mai mare din lume.

Festivalul va fi declarat "deschis" de actriţa franceză Mélanie Laurent, care declara următoarele în aşteptarea acestui moment.

"Sunt foarte angoasată pentru moment. Sper însă ca acest moment să fie unul agreabil şi pentru mine… dar pentru moment mi-e foarte frică. Va trebui să ţin, totuşi, un discurs de trei, patru minute. Patru minute sunt lungi, în faţa unei săli care este cea mai puţin "amuzantă" şi călduroasă de pe planetă. Complicat de spus, dar voi încerca să fiu puţin amuzantă, ceea ce nu este uşor".

Miercuri seară va fi proiectat primul film, care nu face parte din competiţie, este vorba de filmul lui Woody Allen "Midnight Paris" (Miezul nopţii la Paris), o poveste de dragoste de fapt, personajul principal fiind un scenarist american de la Hollywood care încearcă să scrie un roman la Paris. Acest film mai povesteşte însă ceva, cel puţin aşa afirmă presa franceză, şi anume povestea de dragoste dintre Woody Allen şi capitala Franţei. Woody Allen mărturiseşte des acest lucru, el iubeşte Parisul la fel de mult ca şi New-York-ul, ceea ce, spun comentatorii Agentiei France Presse, se vede în noul său film. Pentru că regizorul american filmează Parisul cu o imensă dragoste, iar aparatul său de filmat a captat s-ar părea, în paralel cu derularea poveştii, toate locurile emblematice ale Parisului, de la Versailles pînă pe cheiurile Senei, de la pieţele populare pînă la Catedrala Notre-Dame.

Acest film este "scrisoarea mea de dragoste" către Paris, declară Woody Allen într-un interviu acordat miercuri în suplimentul cultural al ziarului Le Figaro.

Filmul lui Woody Allen suscită însă un mare interes şi pentru că o are în distribuţie pe prima doamnă a Franţei, Carla Bruni-Sarkozy. Deja, gurile rele au început să spună că rolul ei este de fapt unui secundar, că Woody Allen ar fi avut probleme cu prestaţia ei artistică şi că ar fi pus-o să rejoace aceeaşi scenă de vreo 30 de ori… Ceea ce Woody Allen dezminte de altfel astăzi, el spune: "Carla Bruni este o artistă completă.  Este magnifică, discretă. Unele ziare au vrut să dea de înţeles că n-ar fi o actriţă bună. E fals. Ea are un talent natural."  

Cotidianul Le Figaro, care notează filmele pe o scară valorică de patru stele, îi acordă a trei stele acestui nou film de Woody Allen. De reţinut că în acest film mai joacă o actriţă franceză, Marion Cotillard, devenită în ultimii anii o vedetă internaţională şi apreciată foarte mult şi în Statele Unite.

Lucrurile cu adevărat serioase încep de joi la Cannes, mai precis încep proiecţiile filmelor din competiţa oficială şi din celelalte secţiuni ale festivalului. Criticii de film observă că anul acesta ocupă un spaţiu important filmele care abordează subiecte de actualitate. Festivalul de la Cannes a devenit "ecoul" unei planete pe care lucrurile se schimbă în ritm alert, observă cotidianul catolic La Croix. Începînd de anul acesta festivalul a introdus un nou nou concept, cel de "ţară invitată", oarecum ca la Salonul Cărţii. Si este semnificativ faptul că Egiptul se bucură anul acesta de această onoare.

Aş mai sublinia la acest capitol că festivalul se bucură de o enormă mediatizare. Aproape toate cotidienele franceze şi-au deschis miercuri ediţiile pe tema festivalului, iar ziarul LE MONDE a cerut unui număr de 32 de regizori de film să ilustreze cu scene din filme editiţia de miercuri a ziarului. Ceea ce provoacă un anumit şoc vizual, să vezi că articole despre Siria, Libia, sau Coasta de Fildeş sunt însoţite de imagini din filme clasice… Inutil de spus că ideea de angoasă şi teroare se degajă din mai toate scenele alese de respectivii cineaşti. 

 
Matei Vişniec