Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Filmul “Pieta”, laureat la Festivalul de Film de la Veneţia

Filmul sud-coreean "Pieta" de Kim ki-Duk a câştigat sâmbătă Leul de Aur, în închiderea celei de-a 69-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia, scrie agenţia Mediafax. Filmul denunţă puterea omniprezentă a banilor.

Kim Ki-duk nu se află la prima lui încercare într-o competiţie majoră, întrucât acest cineast în vârstă de 51 de ani, un obişnuit al festivalurilor cinematografice europene, a câştigat deja la Veneţia, în 2004, Leul de Argint pentru cel mai bun regizor cu pelicula "Bin-jip".

Regizorul sud-coreean, care denunţă în filmul său puterea omniprezentă a banilor, s-a aflat fruntea clasamentului realizat de "Biblia spectatorilor Mostrei", cum este numită publicaţia gratuită Venezia News, citită cu ardoare în fiecare dimineaţă de cinefilii prezenţi la festival.

Leul de Argint pentru cel mai bun regizor i-a revenit lui Paul Thomas Anderson pentru "The Master", film care a luat şi premiul pentru cel mai bun actor, acordat ex- aequo lui Philip Seymour Hoffman şi Joaquin Phoenix. Premiul pentru cea mai bună actriţă i-a revenit lui Hadas Yaron din Israel, pentru "Fill The Void" de Rama Bursthein.

Regizorul austriac Ulrich Seidel a luat premiul special al juriului pentru "Paradise: Faith." Premiul pentru cel mai bun scenariu a fost acordat pentru "Something in the Air" de Olivier Assayas.

În ceea ce priveşte premiul FIPRESCI, acesta a revenit tot filmului "The Master" de Paul Thomas Anderson.

Premiul Orizzonti pentru cel mai bun film a fost acordat peliculei "San Zimei" de Wang Bing (Hong Kong).

Totodată, premiul Leoncino d'Oro Agiscuola i-a fost acordat filmului "Pieta" de Kim Ki-duk, iar menţiunea UNICEF a fost acordată filmului "È stato il figlio" de Daniele Ciprì. "Pieta" a mai primit, de asemenea şi premiile P. Nazareno Taddei şi Mouse d'Oro.

Trailer-ul filmului "Pieta":

Sursa: youtube.com