Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Focus Silviu Purcărete la FNT

Starul săptămânii teatrale care începe astăzi cu opera într-un act Gianni Schicchi de Giacomo Puccini și se încheie duminică 4 noiembrie cu montarea shakespeariană Măsură pentru măsură, trecând însă prin Așteptându-l pe Godot al lui Samuel Beckett și Călătoriile lui Gulliver după Jonathan Swift, este, la prima vedere, un regizor cum nu se poate mai străin de acest statut.

Pe cât de generos și fecund în artă, pe atât de scump la vedere și zgârcit la vorbă (e notorie graba cu care se retrage în umbra spectacolelor proprii, lăsându-i pe alții să le „explice”), Silviu Purcărete merita, de bună seamă, de ani buni ca cea mai importantă reuniune teatrală autohtonă să-i cuprindă într-o singură „ramă” creațiile mai noi și mai vechi, toate la fel de proaspete însă și dorite de un public întotdeauna numeros.

Hiperbolice ori miniaturale, supra ori hiperrealiste, ludice, tandre, comice și pline de grație, ori, dimpotrivă, pline de cruzime, universurile create de Silviu Purcărete nu pot fi aduse la același numitor. Dacă o secțiune Purcărete ar fi, în mod cert, un pariu câștigat pentru orice festival din lume, de la Avignon la Edinburgh – unde, de altfel, spectacolele i-au și fost ovaționate –, iată că FNT se poate lăuda la ediția 2012 cu patru repere ale vastului său univers regizoral.

Văzute în suită, ele compun o imagine elocventă nu doar asupra unui artist inconfundabil, ce trece cu lejeritate de la Shakespeare la Beckett, și de la Jonathan Swift la Giacomo Puccini, ci și asupra unor poli de creativitate ai mișcării noastre teatrale. Imposibil de reținut numai unul dintre spectacolele memorabile semnate de Silviu Purcărete la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, toate invitate, după 1990, pe marile scenele ale lumii – de la Ubu Rex cu scene din Macbeth de Alfred Jarry/William Shakespeare, Phaedra după Euripide şi Seneca, Danaidele şi Orestia de Eschil, la Titus Andronicus și Noaptea de la spartul târgului (A douăsprezecea noapte), ambele de Shakespeare.

Deși descoperită mai recent, afinitatea lui Purcărete cu cele două trupe ale Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu s-a concretizat în antologicele Pilafuri şi parfum de măgar după „O mie şi una de nopţi”, Metamorfoze, după Ovidiu, și, mai ales, în sublimul Faust de J.W. Goethe, uriaș succes la Festivalul de la Edinburgh, ediţia 2009. După Cumnata lui Pantagruel, montare inspirată din scrierile lui Rabelais, Silviu Purcărete colaborează pentru a doua oară cu admirabilii actori ai Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, rezultatul fiind și de această dată unul remarcabil.  

Secțiunea consacrată regizorului la Festivalul Național de Teatru debutează luni, 29 octombrie, la Opera Naţională Bucureşti, cu cele două reprezentații succesive – orele 17.00 şi 20.00 – ale spectacolului Gianni Schicchi de Giacomo Puccini (Teatrul Maghiar de Stat Cluj). Silviu Purcărete găseşte în Gianni Schicchi ocazia de a dezvălui o lume comică şi grotescă, unde drama este împachetată în hohote de râs şi de plâns ce se succedă în ritm allegro.

Probabil cel mai așteptat titlu al secțiunii, Călătoriile lui Gulliver, exerciţii scenice inspirate din opera lui Jonathan Swift (Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu), este și primul spectacol din România produs la comanda Festivalului Internaţional de la Edinburgh, el aducându-i regizorului, în cadrul ediției din 2012 a marelui eveniment teatral, Premiul „Herald Angel” acordat de Bank of Scotland. Gulliver... va avea, de asemenea, două reprezentații: vineri 2 noiembrie – orele 18.00 şi 21.30 – la Sala Mare a Teatrului Naţional Bucureşti.

Silviu Purcărete propune o abordare inedită a romanului lui Swift, în care fantezia se împleteşte cu o aspră satiră politică, socială şi culturală la adresa lumii actuale. Călătoriile lui Gulliver demolează orice amintire din copilărie legată de acest personaj faimos. Cei care cunosc doar superficial opera irlandezo-englezului Jonathan Swift (1667-1745) vor fi surprinşi peste măsură de creația regizorului.

Tot Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu prezintă și spectacolul Aşteptându-l pe Godot de Samuel Beckett sâmbătă 3 noiembrie, ora 21.30, și duminică 4 noiembrie, ora 18.00, la Sala „Liviu Ciulei” a Teatrului „Bulandra”.

În spectacolul lui Purcărete, vagabonzii lui Samuel Beckett, Vladimir şi Estragon, un fel de Stan şi Bran tragici, aşteaptă cu înfrigurare. Un Estragon îngrăşat excesiv, care se chinuieşte să se încalţe şi să se descalţe, este secondat de un Vladimir uscat, parcă sfârşit de boală şi de frică. O muzică divină de Schubert însoţeşte anunţul făcut de un copil celor doi: „Nu, domnule!”. Godot nu vine nici de astă dată…

Producție a Teatrului Naţional „Marin Sorescu" Craiova, Măsură pentru măsură de William Shakespeare va încheia Festivalul, printr-o unică reprezentație, duminică 4 noiembrie, ora 21.30, pe scena Sălii Mari a Teatrului Naţional Bucureşti. Purcărete, un veritabil specialist în Shakespeare, propune o lectură clară şi nuanţată a textului, în care toate elementele şi detaliile se îmbină şi îşi răspund într-un tablou de extraordinară frumuseţe şi desăvârşit echilibru. Muzica lui Vasile Şirli ritmează dansul macabru al viziunilor tulburătoare pe care le evocă spectacolul. Un spectacol sceptic, sarcastic şi amar. Un spectacol despre om şi oameni.

Două momente speciale completează secțiunea Focus Silviu Purcărete – un univers regizoral: o proiecție de film și o lansare de carte virtuală.  În absența regizorului, aflat pe alte meridiane pentru a-și onora proiectele artistice, Festivalul Național de Teatru oferă publicului șansa unei priviri indiscrete, dar cu atât mai seducătoare, în laboratorul de creație al unui mare spectacol. Joi, 1 noiembrie, ora 18.00, la Sala „Liviu Ciulei” a Teatrului „Bulandra”, va fi proiectat documentarul Insula. Într-O furtună: Silviu Purcărete realizat de Laurențiu Damian. O Furtună reprezintă a treia montare semnată de Silviu Purcărete după piesa lui Shakespeare. Spectacolul a avut premiera anul acesta la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova.

Conceput ca un triptic: partea I – La repetiţii (53min), partea a II-a – În culise  (24min), partea a III-a – Spectacolul (2h), filmul apreciatului cineast Laurențiu Damian este deopotrivă un exercițiu de admirație și un document. „Furtuna este un text atât de bogat şi misterios, încât dacă acum ar trebui să mă mai apuc o dată de el, cred că aş găsi cu totul alte uşi prin care să intru. Este un labirint foarte ciudat. Sunt şi drumuri drepte, şi întortocheate, iar de fiecare dată ajungi în acelaşi loc, însă tot timpul descoperi alte faţete”, mărturisea Silviu Purcărete într-un interviu recent.

Filmul Într-O furtună: Silviu Purcărete. La repetiţii este un film despre ceea ce nu vede spectatorul. Este un travaliu dincolo de cortină. Regizorul-mag desăvârşeşte un act teatral alături de un grup de admirabili actori. Apoi, rămâne în culise şi nu mai poate interveni. Spectacolul se joacă, iar magul devine şi el un spectator. Peste timp acest film va avea valoare de document. Poate de aceea am filmat ore de material cu Silviu Purcărete, tocmai cu el, care detestă camera de filmat şi publicitatea”, afirmă autorul filmului.

Sâmbătă 3 noiembrie, ora 15.00, la Librăria Bastilia (Piața Romană nr.5), Editura LiterNet va lansa e-book-ul Măsură pentru măsură conținând textul spectacolului craiovean, o apariție care mai demonstrează încă o dată, dacă era nevoie, faptul că Silviu Purcărete face parte dintre regizorii foarte fideli textului pe care îl pun în scenă.