Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Fostul KGB susţine că se află în posesia craniului lui Adolf Hitler

Serviciile speciale ruse sunt convinse că se află în posesia unui fragment autentic din craniul lui Adolf Hitler. Un studiu american susţine la rândul său că acest fragment aparţine craniului unei femei.

Fragmentul de craniu de la Moscova este autentic, au dat asigurări săptămâna aceasta serviciile speciale ruse (FSB, ex-KGB), în timp ce un studiu american susţine că în realitate este vorba de craniul unei femei.

"Arhivele FSB-ului deţin maxilarul lui Hitler, iar Arhivele Statului un fragment din craniul său. Cu excepţia acestor resturi, descoperite în 5 mai 1945, nu există alte rămăşiţe din corpul lui Hitler ", a declarat Vassili Khristoforov, şeful arhivelor deţinute de FSB, citat de agenţia Interfax.

În septembrie anul acesta, profesori de la Universitatea din Connecticut, Statele Unite, au afirmat că analizele lor de ADN demonstrează că bucata de craniu aparţine unei femei cu vârsta de 20 – 40 de ani. "Cercetătorii respectivi nu s-au adresat arhivelor FSB pentru efectuarea analizei ADN-ului. Şi chiar dacă ar fi obţinut ADN-ul din fragmentele noastre, cu ce ar fi putut să le compare? a insistat Khristoforov.

"Aceste resturi sunt unice, nu au cu ce să fie comparate. Este vorba de singurele dovezi de acest tip privind moartea lui Hitler şi de aceea FSB –ul le păstrează în arhive ", a completat el.

Aceste declaraţii în contrazic însă pe şeful adjunct al arhivelor ruseşti, Vladimir Kozlov. Acesta din urmă declara în septembrie că restul de craniu, care prezintă o gaură de glonte, a fost întotdeauna prezentat drept "aparţinând probabil lui Hitler".

Conform acestuia " constatarea oficială a decesului lui Hitler a fost făcută cu un an înainte de această descoperire ", în timp ce directorul FSB ne asigură că a fost găsit la data de 5 mai 1945, la cinci zile după sinuciderea dictatorului nazist.

Această dezbatere demonstrează că îndoielile privind succesiunea evenimentelor şi chiar speculaţiile privind o posibilă fugă a "Führerului" persistă de decenii.