Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Frumosul nebun al marilor oraşe", Fănuş Neagu s-a stins din viaţă

Scriitorul, romancierul şi dramaturgul Fănuş Neagu a murit în noaptea de luni spre marţi, fiind bolnav de cancer. El a fost unul dintre cei mai talentaţi autori contemporani. Fănuş Neagu va rămâne în memoria cititorilor cu volume precum "Frumoşii nebuni ai marilor oraşe", "Dincolo de nisipuri" sau "Somn de la amiază".

Povestitor, memorialist, nuvelist, romancier şi dramaturg, Fănuş Neagu este unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori români.

El s-a născut în 1932, la Grădiştea-de-Sus, judeţul Brăila şi a fost coleg de generaţie cu Nicolae Labiş şi Radu Cosaşu.

Fănuş Neagu debutează în 1954 cu povestirea "Duşman cu lumea", în revista Tânărul scriitor. În anul 1960 are loc debutul editorial, cu volumul de povestiri "Ningea în Bărăgan".

Dintre operele sale merită menţionate "Somn de la amiază", "Dincolo de nisipuri", "Vara buimacă" şi piesa "Scoica de lemn", pusă în scenă la Teatrul Nottara din Bucureşti.

Printre volumele pe care le-a scris se mai numără "Întâmplări aiurea şi călătorii oranj", romanul "Scaunul singurătăţii", nuvelele "Dincolo de nisipuri", iar în anul 1993 i se joacă la Teatrul Naţional din Bucureşti şi la Teatrul Naţional din Timişoara piesa "Casa de la Miezul Nopţii sau Paiaţa soseşte la timp".

Fănuş Neagu a primit premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru volumele "Cantonul părăsit", "Frumoşii nebuni ai marilor oraşe", "Echipa de zgomote", "Casa de la Miezul Nopţii sau Paiaţa soseşte la timp".

Scriitorul Fănuş Neagu a fost director al Teatrului Naţional din Bucureşti în perioada 1993 - 1996.

 

Revolta lui Fănuş Neagu

 

Fănuş Neagu a murit în noaptea de luni spre marţi, la spitalul Elias din Capitală. El a fost internat mult timp, din cauza unui cancer, iar în ultimele săptămâni a fost în comă.

În 2008, aflat pe patul de spital, Fănuş Neagu i-a trimis o scrisoare jurnalistului Marius Tucă. Scriitorul îi cerea acestuia să publice în Jurnalul Naţional scrisoarea în care acuza agresivitatea presei faţă de situaţia sănătăţii lui.

"Dragă Marius Tucă, în numele amiciţiei ce ne leagă, te rog să inserezi în Jurnalul National aceste rânduri adresate multor ziarişti sau reporteri din mass-media centrală, tineri sau mai puţin tineri, dar toţi de o seamă cu barbaria. O fac atât în numele meu, cât şi al unor prieteni ca Radu Beligan, Sergiu Nicolaescu şi Ştefan Iordache, hărţuiţi, ca şi mine, cu neruşinare tenace, de nişte condeie butucănoase. Vă e foame de moarte de ne căutaţi prin toate spitalele? Aşteptaţi-o cu încredere în pragul casei voastre, va veni, n-a lipsit la nici o întâlnire. Cei care nu mă credeţi, puneţi mâna pe o lamă şi ascuţiţi-o pe venele de la o mână. Straniu e faptul că majoritatea dintre voi vor muri fără să se fi născut", scria Fănuş Neagu.