Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Fumatul pasiv ucide!

tigara-barbat-tigara-aprinsa-gura-20101126145500.jpg

Fumatul pasiv ucide inclusiv copii, potrivit specialiştilor.

Fumatul pasiv ucide anual peste şase sute de mii de persoane pe plan mondial, dintre care 165 de mii sunt copii. Iată rezultatele unui studiu publicat vineri, 26 noiembrie, în revista medicală britanică The Lancet. Copiii sunt primele victime ale fumatului pasiv, pentru că ei nu pot să evite principala sursă de expunere, părinţii lor, care fumează în casă, afirmă autorii studiului.

Fumatul pasiv ucide anual peste şase sute de mii de persoane pe plan mondial, dintre care 165 de mii sunt copii. Iată rezultatele unui studiu publicat vineri, 26 noiembrie, în revista medicală britanică The Lancet.

Copiii sunt primele victime ale fumatului pasiv, pentru că ei nu pot să evite principala sursă de expunere, părinţii lor, care fumează în casă, afirmă autorii studiului. Acesta este primul studiu care a evaluat impactul global al fumatului pasiv.

Autorii, provenind de la Institutul Karolinska din Stockholm şi de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii au folosit date din 2004, colectate din 192 de ţări.

Astfel, 40% dintre copii, 33% dintre bărbaţi şi 35% dintre femei - cu toţii fiind nefumători - erau expuşi efectelor nocive ale fumatului pasiv în 2004.

Cercetătorii au estimat că 165 de mii de copii mai mici de cinci ani mor în fiecare an, din cauza infecţiilor respiratorii provocate de fumatul pasiv.

În timp ce decesele copiilor cauzate de fumatul pasiv se concentrează în ţările cu venituri mici sau medii, decesele adulţilor se repartizează uniform pe glob.

Doar 7,4% din populaţie trăieşte în prezent în ţări care au adoptat o legislaţie contra fumatului.

Autorii studiului recomandă "o întărire imediată" a convenţiei-cadru a OMS pentru lupta împotriva fumatului, care solicită taxe mai mari pentru tutun, folosirea unor pachete neutre de ţigarete (fără marcaje) şi care să conţină mesaje de prevenire.

 
Dragoş Ghiţulete, despre fumatul pasiv.