Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


GALERIE FOTO: Prima zi la Salonul de Carte

Salonul de carte de la Paris a fost inaugurat joi 21 martie, iar momentul simbolic al serii a fost prezenţa la Salon a preşedintelui francez. Inconjurat de responsabili culturali şi de notabilităţi, urmărit de o cohortă de ziarişti, fotografiat de zeci de ori pe secundă, François Hollande a vizitat mai multe standuri şi s-a oprit şi la standul României.

Agenţiile de presă fraceze subliniază că şeful statului, însoţit de ministra culturii Aurélie Filippetti, şi-a petrecut în jur de două ore la Salon, un gest de mare importanţă pentru sectorul editorial. Cu atît mai mult cu cît predecesorul său, Nicolas Sarkozy, în cei cinci ani cît s-a aflat la putere nu şi-a găsit timp pentru a vizita Salonul Cărţii. François Hollande s-a oprit la standurile mai multor edituri, el însuşi fiind de fapt autor de eseuri şi discursuri politice publicate de editurile Stock, Laffont, Cherche-Midi şi Stock. Despre François Hollande se spune că are umor, iar în această privinţă el nu s-a dezminţit nici ieri seară. Cînd, la editura Lattès, i s-a oferit o carte intitulată "Atelierul miracolelor", François Hollande a spus "este exact de ceea ce am nevoie". Fără îndoială o aluzie la problemele cu care este confruntat guvernul socialist pe tărîm economic în special.  

Printre noutăţile vizibile anul acesta la Salonul de carte de la Paris: organizarea unui stand culinar şi accentul pus pe noile modalităţi de producţie şi de difuzare a cărţilor electronice. De altfel acest ultim sector este reprezentat de aproximativ 30 de expozanţi. Salonul va găzdui şi un Seminar internaţional al cărţii numerice, organizat de Forumul Internaţional al Publicaţiilor Digitale. Această structură (International Digital Publishing Forum) este o asociaţie americană care acţionează pentru dezvoltarea şi promovarea ediţiei electronice, precum şi pentru unificarea standardelor de lectură numerică. In 2011 Congresul Mondial al acestui forum s-a ţinut la New York, în 2012 la Toyo, iar anul acesta, pe 25 martie, se va ţine la Salonul de Carte de la Paris.

De notat însă o absenţă anul acesta la Salon: gigantul american al ediţiei electronice şi al difuzării pe Internet, Amazon. Există opinia că absenţa ar fi motivată de proasta imagine a firmei în Europa. Cotidianul Le Figaro consideră că Amazon este perceput ca un fel de "căpcăun" care devoră piaţa editorială în detrimentul librarilor şi mai ales în detrimentul micilor librari. In 2007, de altfel, Sindicatul librarilor francezi a intentat un proces firmei americane. In Marea Britanie a fost lansată anul trecut şi o operaţiune intitulată "Boicotaţi Amazon". Iniţiatorul campaniei este o publicaţie din categoria aşa numită "etică" şi ea acuză gigantul american că este o intreprindere care practic nu plăteşte impozite. In Franţa, ministra culturii Aurélie Filippeti a criticat cu severitate site-ul creat de Jeff Bezos. Intrucît firma nu respectă de fapt legea franceză a preţului unic al cărţii, există riscul ca ea să "ucidă" reţeaua de librari independenţi din Franţa, a spus ministra culturii.

 

Toate privirile sunt aţintite asupra Africii de Sud. Ceremonia de deschidere a Campionatului Mondial de fotbal are loc joi seară, de la ora 21, ora României.

Chiar dacă nu e africană, ci columbiană, frumoasa Shakira va da tonul Cupei Mondiale de fotbal din Africa de Sud. Artista va cânta unul dintre imnurile competiţiei, "Waka Waka, e timpul Africii".

Spectacolul de joi, 10 iunie va avea loc pe stadionul Orlando din oraşul Soweto. 40 de mii de oameni au plătit între 47 şi 145 de euro, pentru a asista la ceremonia de deschidere.

De fapt, există două ceremonii : una are loc joi, alta vineri, înaintea meciului de debut dintre Africa de Sud şi Mexic. Atunci va fi vorba de un spectacol asupra căruia planează încă misterul. Se ştie doar că va dura între o jumătate de oră şi o oră, că vor participa două mii de oameni şi că va fi realizat de producătorul comediei muzicale de succes "Regele Leu".

Tot vineri, organizatorii au pregătit o surpriză, care deja nu mai e surpriză, din moment ce se scrie despre ea în toată presa mondială : fostul preşedinte sud-african, Nelson Mandela, 92 de ani va asista la primul sfert de oră al meciului de deschidere, după care va urmări restul partidei de acasă.

Revenind însă la ce se întâmplă joi seară, Shakira nu va fi singura care îi va încânta pe spectatori. Columbianul Juanes şi americanii Alicia Keys şi John Legend vor urca şi ei pe scenă.

Cântăreţii africani sunt şi ei reprezentaţi, dar sindicatele artiştilor locali se arată nemulţumite că acest concert nu e "destul de african".

Teaser: 

Toate privirile sunt aţintite asupra Africii de Sud. Ceremonia de deschidere a Campionatului Mondial de fotbal are loc joi seară, de la ora 21, ora României. Chiar dacă nu e africană, ci columbiană, frumoasa Shakira va da tonul Cupei Mondiale. Artista va cânta unul dintre imnurile competiţiei, "Waka Waka, e timpul Africii".

Zona: 
România
Categorie: 
Sport