
Cultură
GALERIE FOTO: Prima zi la Salonul de Carte
Agenţiile de presă fraceze subliniază că şeful statului, însoţit de ministra culturii Aurélie Filippetti, şi-a petrecut în jur de două ore la Salon, un gest de mare importanţă pentru sectorul editorial. Cu atît mai mult cu cît predecesorul său, Nicolas Sarkozy, în cei cinci ani cît s-a aflat la putere nu şi-a găsit timp pentru a vizita Salonul Cărţii. François Hollande s-a oprit la standurile mai multor edituri, el însuşi fiind de fapt autor de eseuri şi discursuri politice publicate de editurile Stock, Laffont, Cherche-Midi şi Stock. Despre François Hollande se spune că are umor, iar în această privinţă el nu s-a dezminţit nici ieri seară. Cînd, la editura Lattès, i s-a oferit o carte intitulată "Atelierul miracolelor", François Hollande a spus "este exact de ceea ce am nevoie". Fără îndoială o aluzie la problemele cu care este confruntat guvernul socialist pe tărîm economic în special.
Printre noutăţile vizibile anul acesta la Salonul de carte de la Paris: organizarea unui stand culinar şi accentul pus pe noile modalităţi de producţie şi de difuzare a cărţilor electronice. De altfel acest ultim sector este reprezentat de aproximativ 30 de expozanţi. Salonul va găzdui şi un Seminar internaţional al cărţii numerice, organizat de Forumul Internaţional al Publicaţiilor Digitale. Această structură (International Digital Publishing Forum) este o asociaţie americană care acţionează pentru dezvoltarea şi promovarea ediţiei electronice, precum şi pentru unificarea standardelor de lectură numerică. In 2011 Congresul Mondial al acestui forum s-a ţinut la New York, în 2012 la Toyo, iar anul acesta, pe 25 martie, se va ţine la Salonul de Carte de la Paris.
De notat însă o absenţă anul acesta la Salon: gigantul american al ediţiei electronice şi al difuzării pe Internet, Amazon. Există opinia că absenţa ar fi motivată de proasta imagine a firmei în Europa. Cotidianul Le Figaro consideră că Amazon este perceput ca un fel de "căpcăun" care devoră piaţa editorială în detrimentul librarilor şi mai ales în detrimentul micilor librari. In 2007, de altfel, Sindicatul librarilor francezi a intentat un proces firmei americane. In Marea Britanie a fost lansată anul trecut şi o operaţiune intitulată "Boicotaţi Amazon". Iniţiatorul campaniei este o publicaţie din categoria aşa numită "etică" şi ea acuză gigantul american că este o intreprindere care practic nu plăteşte impozite. In Franţa, ministra culturii Aurélie Filippeti a criticat cu severitate site-ul creat de Jeff Bezos. Intrucît firma nu respectă de fapt legea franceză a preţului unic al cărţii, există riscul ca ea să "ucidă" reţeaua de librari independenţi din Franţa, a spus ministra culturii.