Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


(Galerie foto) Unul dintre cei mai celebri arhitecţi din lume a murit

galerie-foto-unul-cei-mai-celebri-arhitecti-lume-murit.jpg

Arhitectul brazilian Oscar Niemeyer (Foto: Getty Images)

Arhitectul brazilian Oscar Niemeyer a murit cu doar câteva zile înainte să împlinească 105 ani. El este cel care a conceput unele dintre cele mai faimoase clădiri ale secolului al XX-lea.

Preşedinta braziliană, Dilma Rousseff, scrie într-un comunicat remis familiei arhitectului Oscar Niemeyer că "Brazilia şi-a pierdut unul dintre genii. Este o zi în care plângem moartea sa. Este o zi în care sărbătorim viaţa sa".

Primarul oraşului Rio de Janeiro, Eduardo Paes, a instituit trei zile de doliu în localitatea natală a lui Niemeyer.

Oscar Niemeyer a fost arhitectul principal al construirii de la zero a capitalei Braziliei, Brasilia. El a devenit celebru ca arhitect al principalelor clădiri guvernamentale în capitala futuristică a Braziliei, inaugurate în 1960. Arhitectul brazilian a colaborat şi la realizarea clădirii ONU din New York.

Oscar Niemeyer a fost un comunist convins şi un prieten apropiat al liderului cubanez Fidel Castro.

Arhitectul spunea mereu că se simte inspirat de rotunjimile trupurilor femeilor braziliene. De altfel, stilul său distinctiv era marcat de curbe îndrăzneţe. Stilul său nu era însă pe placul tuturor, unii reproşându-i lipsa de fucţionalitate a clădirilor.

 

 

Banca Naţională a României discută miercuri, 3 februarie, despre o nouă modificare a dobânzii sale de referinţă.

Majoritatea analiştilor anticipează că dobânda-cheie în lei a BNR va coborî de la 7,5 la 7%. Dacă până acum băncile comerciale nu s-au orientat prea mult în funcţie de ce a decis BNR în privinţa dobânzilor, de această dată sunt şanse ca dobânzile la creditele în lei să scadă, explică la RFI analistul financiar Dragoş Cabat (audio).

"Băncile comerciale sunt nevoite să asculte mult mai mult de aceste semne pe care le dă banca centrală, pentru că BNR este din nou creditoarea sistemului bancar din România şi băncile au în faţă posibilitatea de a fi inundate, ca Banca Naţională să lase lichiditatea în piaţă", spune Cabat.

"Băncile au început pe rând să facă reduceri la credite. Deja au început câteva bănci să facă aceste reduceri. Vor urma cu siguranţă şi celelalte, în perioada imediat următoare, iar acest trend va continua pe tot parcursul anului 2010", precizează Dragoş Cabat.

Analistul financiar Dragoş Cabat avertizează însă că deşi tot mai atractive, creditele în lei nu sunt cea mai bună variantă pentru împrumuturile pe termen lung, dat fiind că mai devreme sau mai târziu România va adopta euro.

Teaser: 

Banca Naţională a României discută miercuri, 3 februarie, despre o nouă modificare a dobânzii sale de referinţă. Majoritatea analiştilor anticipează că dobânda-cheie în lei a BNR va coborî de la 7,5 la 7%. Dacă până acum băncile comerciale nu s-au orientat prea mult în funcţie de ce a decis BNR în privinţa dobânzilor, de această dată sunt şanse ca dobânzile la creditele în lei să scadă, explică la RFI analistul financiar Dragoş Cabat.

Zona: 
România
Categorie: 
Economie