
Cultură
Generalul Pacepa faţă în faţă cu Lucia Hossu Longin
200907-13557.jpg

Cunoscuta realizatoare TV Lucia Hossu-Longin s-a întîlnit în primăvara acestui an, la Miami, cu generalul Pacepa. Timp de trei zile, ea a realizat un lung interviu cu fostul şef al spionajului extern de pe vremea lui Ceauşescu. Editura Humanitas a publicat în volum acest interviu cu valoare documentară: «Faţă în faţă cu generalul Ion Mihai Pacepa».
Lucia Hossu Longin a realizat numeroase documentare printre care Hobiţa lui Brâncuşi, Visul, Baricada, Urmaş de martir, Zbor deasupra unui cuib de oameni, 13-15 iunie, Mineriada oră cu oră, Sebastian, Regele nu moare. În 1991 realizează la postul public o serie de documentare cu titlul Memorialului Durerii; e vorba de un serial consacrat spaţiului concentraţionar românesc şi rezistenţei anticomuniste. Cele 140 de episoade difuzate au avut o rezonanţă puternică printre intelectuali dar şi la publicul larg. Editura Humanitas a publicat, în urmă cu un an, volumul Memorialul Durerii - O istorie care nu se învaţă la şcoală şi o colecţie de 36 de DVD-uri din acest serial. Tot la Editura Humanitas apare şi această carte, în care Lucia Hossu-Longin îl intervievează pe cel care în anii 80 era considerat inamicul public numărul 1 al dictatorului Ceauşescu. Ion Mihai Pacepa e un personaj controversat, care a avut o evoluţie fulminantă în interiorul regimului comunist - a urcat rapid ierarhiile Securităţii, devenind şeful spionajului extern şi consilierul personal al lui Nicolae Ceauşescu - şi a dispărut fără urmă în 1978. S-a instalat în Statele Unite ale Americii, luînd cu el, pentru a le divulga mai tîrziu, numeroase secrete de stat ale regimului de la Bucureşti. Trăieşte sub protecţia FBI, şi-a schimbat identitatea, şi-a schimbat, prin chirurgie estetică, chiar şi înfăţişarea, şi se ascunde de agenţii secreţi care l-ar putea lichida.
Acesta nu este primul interviu oferit de Pacepa după căderea regimului comunist: generalul scrie, din cînd în cînd, articole de analiză despre politica internaţională şi răspunde, cîteodată, prin corespondenţă, la întrebări din partea presei româneşti. Lucia Hossu-Longin a reuşit însă să se şi întîlnească, la Miami, cu Pacepa şi să realizeze un interviu-fluviu în care a pus toate întrebările, aşteptate sau nu, în legătură cu parcursul ante- şi post-decembrist al generalului.
Considerat de unii un trădător, de alţii un erou, generalul Pacepa nu reuşeşte să fie convingător în acest interviu: răspunde cu bunăvoinţă, cu inteligenţă, ba chiar cu deschidere întrebărilor, însă lasă mereu să se înţeleagă că ar mai avea ceva de spus. Pare sincer - dar cîtă încredere poţi avea într-un fost spion? Cea care a realizat interviul vede, la capătul aceste investigaţii, un spion dotat cu o inteligenţă ieştită din comun şi cu o memorie prodigioasă, un om decent, un apropiat al regimului care, conştientizînd ororile comise de dictatură, se hotărăşte să o saboteze.
« Actul generalului Pacepa, care în iulie 1978 a refuzat să mai continue războiul secret al lui Ceauşescu împotriva NATO, a reprezentat o premisă, un început, un prim pas al integrării României în alianţa nord-atlantică», spune Lucia Hossu Longin. Potrivit Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste, Pacepa ar fi contribuit în mod decisiv la degradarea imaginii lui Ceauşescu în Occident.
(M.M., 9 iulie 2009)