Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


George Brăiloiu: Voi decide cui donez lotul Cioran după ce discut cu oameni avizaţi

Omul de afaceri George Brăiloiu, cel care a cumpărat lotul Cioran, spune că va decide cine va intra posesia documentelor abia după ce se va consulta cu "persoane avizate". George Brăiloiu declară la RFI că vineri după-amiază a fost contactat şi de Ministerul Culturii după ce joi a achiziţionat obiectele personale şi manuscrise ale filozofului Emil Cioran în schimbul unei sume totale de peste 500.000 de euro.

George Brăiloiu a explicat la Antena 3 că a decis să le cumpere cu o zi înainte de licitaţie, după ce a ascultat la postul de radio RFI un interviu cu un om de cultură din Franţa care critica statul român. George Brăiloiu a precizat că a rămas uimit că statul român nu participă la licitaţie. A reuşit să se mobilizeze şi să se înscrie cu doar o oră înainte ca aceasta să înceapă.

Omul de afaceri spune că a fost contactat de preşedintele Academiei Române şi de un reprezentant al Ministerului Culturii. Cui va dona însă lotul Cioran va decide abia după ce se va consulta cu specialişti.

 

"Am fost contactat şi de la Ministerul Culturii (n.r. vineri după-amiază)  din partea domnului ministru şi cu cei de la Biblioteca Centrală Universitară am discutat, m-au felicitat, ei au fost competitorii mei. Nu ştiam evident…

Săptămâna viitoare deja am stabilit o întâlnire cu preşedintele Academiei, o să discut cu oameni avizaţi, pentru că eu nu sunt avizat şi o să iau o decizie în consecinţă".

George Brăiloiu mai spune că este prima dată când participă la o astfel de licitaţie.

"Am decis să particip la licitaţie aflând că statul român nu participă. Intenţia mea a fost să cumpăr tot fondul, am şi reuşit după cum se vede şi de altfel să rămână secretă identitatea mea… Motivul (n.r. de a participa la licitaţie) a fost acela de a le dona statului român, de a le aduce acasă".

 
George Brăiloiu în dialog cu Anca Năstase