Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Google ne invită la o călătorie prin artă

Începând de marţi, oricine va putea să exploreze online marile muzee ale lumii  şi să privească virtual cele mai valoroase picturi, la o rezoluţie de şapte gigapixeli, datorită unui nou serviciu lansat de motorul de căutare.

După Google Earth, Google Maps, Google Street View, Google Body Browser, acum a venit rândul artei în aplicaţiile companiei americane. Gigantul motoarelor de căutare lucrează de 18 luni la acest proiect, timp în care a implementat tehnologia StreetView pentru interiorul clădirilor.

Concret Google s-a asociat în acest proiect cu 17 muzee din întreaga lume pentru a oferi oricărui utilizator de internet un tur complet al galeriilor acestora. 1061 de capodopere pot fi văzute pe noul portal googleartproject.com la o rezoluţie imensă 7 gigapixeli.

Cele 17 muzee sînt următoarele : MOMA -Muzeul Metropolitan de Artă din New York, Muzeul Smithsonian din Washington, Palatul Versailles, Muzeele Van Gogh şi Riksmuseum din Amsterdam, Alte Nationalgalerie şi Gemaldegalerie din berlin, muzeele Regina Sofia şi Thysen Bornemisza din Madrid, Tate Britain din Londra, Muzeul Kampa din Praga, Ermitajul din Sankt Petersburg, Galeria Tretiakov din Moscova, Galeria Ufizzi din Florenţa, şi The Frick Collection din New York.

Sigur, lipsesc multe alte celebre muzee, cel puţin deocamdată : Luvru, Guggenheim, Muzeul de Egiptologie din Cairo, care, mai ales zilele acestea nu poate fi vizitat, sau Prado din Madrid.

Acest din urmă muzeu a fost însă  obiectul unui proiect separat al Google, în urmă cu 2 ani . Turiştii virtuali, care au vizitat globul întreg prin Google Earth, au putut folosi aceeaşi tehnologie să admire capodoperele uneia dintre celei mai faimoase galerii din lume: Prado. 14 din operele de la Prado- printre care lucrări ale Francisco de Goya, Diego VelAzquez pot fi admirate în detalii aproape microscopice. Tehnologia permite utilizatorilor de internet să vadă detalii care le-a fi în afară percepţiei chiar dacă ar fi vizitat muzeul.

Imaginile Google Earth au o rezoluţie de 14 gigapixeli, adică de 1.400 mai mare decât o fotografie făcută cu o cameră de 10 MP. Ele au fost asamblate din peste 8000 de fotografii de înaltă rezoluţie ale secţiunilor de tablou. Cei ce doresc să dispună de această utilitate trebuie să instaleze Google Earth, activează vederea 3D şi vor caută apoi muzeul Prado

 Directorul muzeului madrilen, Miguel Zugaza, a dezvăluit că a folosit imaginile pentru a verifică muncă de restaurare depusă. Oricum, deşi a lăudat utilitatea şi acurateţea iniţiativei, el a subliniat că nu vor putea înlocui niciodată originalul: îţi arată corpul tabloului, dar ce nu vei găsi aici este sufletul.