Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


„Gutuiul japonez” nominalizat la Premiile Gopo pentru cel mai bun scurtmetraj

Documentarul de scurtmetraj „Gutuiul japonez”, produs de Aristoteles Workshop (AW) în 2011, a fost selectat, din peste 60 de filme înscrise, în competiția pentru cel mai bun scurtmetraj la Premiile Gopo. 

 

Regizat de Mara Trifu, „Gutuiul japonez” este portretul doamnei Grosu, care la 90 de ani îşi retrăieşte intens și cu multă savoare amintirile unei vieţi pline. 2012 este al doilea an în care o producţie Aristoteles Workshop ajunge în selecţia oficială a Premiilor Gopo.

 

Selecția vine după ce anul trecut două dintre filmele produse de AW fuseseră nominalizate la două importante premii Gopo - „Rebel, Rebel”, semnat de Alexandru Belc şi Mihai Bauman, selectat în competiţia pentru cel mai bun scurtmetraj şi „Căutare”, semnat de Ionuţ Piţurescu, participant în competiţia pentru cel mai bun documentar.

Documentarul regizat de Mara Trifu - imaginea Radu Gorgos (Republica Moldova); montajul, Paula Oneţ (România); coordonator de producție, Biljana Dolevska (Macedonia) - a câștigat menţiunea specială a juriului la ediţia din 2011 a workshopului de film documentar AW.

Filmările pentru „Gutuiul japonez” au fost realizate la Câmpulung, în casa doamnei Grosu, printre lucrurile şi obiectele sale, ce devin adevărate personaje în film. „Am vrut să realizăm un portret intim al acestei femei extraodinare şi al filozofiei sale de viaţă”, spune regizoarea Mara Trifu despre doamna de 90 de ani care doreşte să îşi doneze colecţia de cărţi celor care merită, bucată cu bucată. „Am încercat să înţelegem de ce a ales să ne împărtăşească tocmai nouă gândurile ei despre viaţă, moarte, despre orice.” Prezentă în sală la proiecţia finală a filmului, doamna Grosu, a cărei sinceritate este emoţionant de brutală atât pe ecran cât şi în viaţa reală, a mărturisit după vizionare, că tinerii cineaști și filmul lor au reușit sa o facă să se simtă cu 10 mai tânără.

Din 2006, filmele produse în cadrul workshopului au reușit să situeze AW în circuitul internațional. Între timp, AW a depășit statutul de simplu atelier de formație profesională și s-a afirmat ca producător de filme documentare de excepție. Filmele finaliste în selecţiile oficiale ale celor mai mari festivaluri ca, de pildă, Cannes și Locarno, aprecierea publicului şi a juriilor internaţionale, au transformat treptat AW într-un punct de referință. Lista este extrem de lungă, aceasta este doar o selecție a celor mai importante premii și prezențe internaționale:

"Nu te supăra, dar...", al Adinei Pintilie a făcut înconjurul lumii și a adus acasă foarte multe premii:

The Golden Dove de la prestigiosul Festival de Film Documentar de la Leipzig, 2007

Best Film Award, Dialektus Documentary Film Festival, Hungary 2008

Best Woman Director, FICCO International Film Festival, Mexico, 2008

"Sibiu Stories" al Corinei Radu, Best Documentary, l’Alternativa Film Fest, Barcelona, 2008

"Independența", al lui Rastko Petrovic Astra Film Festival, Sibiu, 2007.

"Ciobanul Zburător", al lui Cătălin Mușat, Mențiune Specială, Locarno 2009.

"Rebel, Rebel", regizat de Mihai Bauman, First Steps, Visions du Réel, Nyon, Elveţia 2010.

"Căutare", regizat de Ionuţ Piţurescu, a reprezentat România la Cannes, 2010.

The Most Audacious Film, premiul secţiunii SFR, Quinzaine des Réalisateurs,

Mențiune Specială la Festivalul Internațional Huesca, Spania, iunie 2011.

"Femei pe Pânză", regizat de Otilia Babără, Mențiune Specială, Astra Film Festival, Sibiu 2010.

 

Anul trecut, AW a avut loc între 25 iulie - 28 august în Vama (Suceava). După o săptămână de warm-up sub îndrumarea tutorului Thierry Garrel (fostul şef al Departamentului de Film Documentar al canalului TV ARTE / FRANCE) și a lui Jeroen Berkvens, un documentarist olandez de exceptie, cele patru echipe participante la workshop au avut la dispoziţie aproximativ o săptămână de filmare și 18 zile pentru montaj.

La ediţia din 2011 a atelierului, echipele au fost îndrumate de tutorii Rafi Pitts (Iran/UK, Franța), Simon Brook (Franța/UK) şi Nino Kirtadze (Georgia/Franța), iar marele premiu acordat de catre ICR, pentru al patrulea an consecutiv, a fost câștigat de filmul „Momente”, semnat de Veronika Janeckova (regie, Republica Cehă), Inese Tikmane (imagine, Lituania), Gabi Basalici (montaj, România) și Eliza Zdru (producție, România).

Ediţia a șasea a Galei Premiilor Gopo va avea loc pe 26 martie 2012. Evenimentul, organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, premiază valorile cinematografiei româneşti actuale.