Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Haşotti, despre repatrierea osemintelor lui Brâncuşi: Argumentele juridice nu prea există; şansele ţin doar de bunăvoinţa Guvernului francez

Ministrul Culturii, Puiu Haşotti, declară la RFI că şansele privind repatrierea rămăşiţelor pământeşti ale sculptorului Constantin Brâncuşi "ţin doar de bunăvoinţa Guvernului francez". În opinia demnitarului, argumentele juridice "nu prea există". Premierul Victor Ponta a anunţat că Guvernul se va angaja în mod direct în deschiderea unui proces în Franţa, pentru repatrierea osemintelor lui Brâncuşi. Update:  În replică, ambasadorul Franţei la Bucuresti, Philippe Gustin, spune că "Guvernul francez nu are cum să intervină în această chestiune de drept privat".

Puiu Haşotti crede că "în situaţia în care Guvernul României va începe această procedură, va trebui să existe argumente juridice foarte-foarte puternice. Or, Constantin Brâncuşi a murit cetăţean francez, Constantin Brâncuşi a murit chiar supărat, cred eu, pe regimul de atunci din România, nu pe România, pentru că la începutul anilor '50, el a oferit opera sa statului român şi autorităţile comuniste de la Bucureşti au spus că nu au nevoie de o operă decadentă, deci a murit supărat pe regimul de atunci, pe regimul comunist, nu pe români, nici pe România".

"Mai presus de toate, cel puţin eu nu ştiu să existe vreun document prin care Constantin Brâncuşi să-şi fi exprimat dorinţa să fie înmormântat în România. Că la o spovedanie a spus unui preot că ar dori să fie înmormântat lângă mama sa la Hobiţa, lucrul acesta nu înseamnă un document juridic. Ca să nu mai spun că poate fi invocat şi secretul spovedaniei, dar o spovedanie nu este un document juridic", apreciază ministrul Culturii.

 

Muzeu Brâncuşi, la Hobiţa?

 

Puiu Haşotti declară că "ar fi extraordinar ca rămăşiţele pământeşti ale lui Brâncuşi să fie la Hobiţa, să facem acolo un muzeu Brâncuşi, să fie un punct de atracţie cultural şi de ce nu, turistic, dar procedura cred că este una foarte complicată, pentru că argumentele juridice nu prea există".

"Şansele după părerea mea ţin doar de bunăvoinţa Guvernului francez şi nu de argumentele juridice, care cel puţin până acum nu prea există în România", conchide ministrul.

Guvernul se va angaja în mod direct în deschiderea unui proces în Franţa, pentru repatrierea osemintelor lui Constantin Brâncuşi, a declarat joi premierul Victor Ponta. El a precizat că procedurile cu statul francez sunt extrem de complicate, iar fără o decizie a instanţei, acest lucru nu va fi posibil.

UPDATE: Ambasadorul Franţei la Bucuresti, Philippe Gustin, spune că "schimbarea locului unui mormant este o decizie care ţine de dreptul privat şi care îl priveşte în primul rand pe legatarul universal al lui Constantin Brancusi. Guvernul francez nu are cum să intervină în această chestiune de drept privat".

Diplomatul francez spune pentru HotNews.ro că nici el, nici alte "autorităţi competente" franceze nu au fost contactate de autorităţile române.

 
Puiu Haşotti, intervievat de Cosmin Ruscior, despre eventuala repatriere a osemintelor lui Brâncuşi