Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Inaugurare fastuoasă a celebrului hotel Negresco din Nisa

negresco-20100708205226.jpg

Celebrul hotel Negresco din Nisa

Timp de jumătate de an faţada clădirii şi salonul regal, declarate monumente istorice, au fost restaurate iar camerele şi bucătăria au fost modernizate. La începutul secolului trecut, Henri Negresco, fiul unui hangiu român stabilit pe Coasta de Azur, în 1902, a avut ambiţia de a construi un hotel de lux pe parcela sa de pământ de 6 500 metri pătraţi. La 4 ianuarie 1913, pe Promenade des Anglais din Nisa, la malul Mării Mediterane, imobilul era inaugurat cu mare fast, în prezenţa a şapte capete încoronate.

Timp de jumătate de an faţada clădirii şi salonul regal, declarate monumente istorice, au fost restaurate iar camerele şi bucătăria au fost modernizate.

La începutul secolului trecut, Henri Negresco, fiul unui hangiu român stabilit pe Coasta de Azur, în 1902, a avut ambiţia de a construi un hotel de lux pe parcela sa de pământ de 6 500 metri pătraţi. La 4 ianuarie 1913, pe Promenade des Anglais din Nisa, la malul Mării Mediterane, imobilul era inaugurat cu mare fast, în prezenţa a şapte capete încoronate.

În 1914 hotelul a fost transformat în spital militar, iar în 1918 a fost recondiţionat, ceea ce l-a ruinat pe proprietar. În anul 1920, palatul a fost achiziţionat de o societate belgiană. Distrus şi slăbit financiar după cel de-Al Doilea Război Mondial, imobilul a fost preluat în 1957 de Jeanne si Paul Augier.

Noii proprietari i-au redat strălucirea de odinioară şi au făcut din acest hotel un veritabil muzeu de lux, în care pot fi admirate un vitraliu de Gustave Eiffel, un candelabru Baccarat comandat de ţarul Nicolae al II-lea şi diverse opere de artă: picturi şi sculpturi.

Vorbim de unul dintre puţinele hoteluri ale începutului de secol XX care şi-a conservat funcţiile sale istorice. De altfel, faţada, acoperişul roz şi marele hol central, numit "salonul regal", au fost declarate monumente istorice în 2003.

"Am făcut eforturi pentru a-l «întineri» înainte de a mă retrage. La 87 de ani, trebuie să te gândeşti să-ţi faci valizele", spunea Jeanne Augier, proprietara hotelului. Negresco este floarea industriei hoteliere franceze", adăuga doamna Augier care a anunţat, încă de anul trecut că va lăsa moştenire hotelul unei fundaţii de caritate, în încercarea de a-l proteja de apetitul marilor grupuri de turism din lume, care şi-au manifestat de multe ori intenţia de a-l achiziţiona.

Hotel Negresco are cinci etaje, 121 de camere şi 24 de apartamente, nouă saloane pentru recepţii şi cocteiluri, salon de înfrumuseţare, boutique-uri de lux, plajă privată, restaurant, bistro, piano bar, o galerie de artă permanentă, terenuri de tenis şi golf şi chiar o pistă de aterizare. Asta pentru că Hotelul Negresco a devenit refugiul preferat al milionarilor lumii şi al vedetelor ce debarcă an de an pe croazeta franceză. Preţul unei camere variază între 290 şi 1.880 euro pe noapte.

Printre oaspeţii care au fost găzduiţi de Hotelul Negresco de-a lungul anilor s-au numărat Pablo Picasso, Salvador Dali, Ernest Hemingway, Michael Jackson, Anthony Quinn, Catherine Deneuve, Charles Aznavour, Yves Montand si Gina Lollobrigida.