Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Încă două premii importante pentru „După dealuri”

Filmul lui Cristian Mungiu, „După dealuri”, a câştigat trofeul celei de-a 27-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Mar del Plata (Argentina, 17 – 25  noiembrie), cel mai important eveniment de gen din America de Sud. Premiul Astor de Oro i-a fost oferit filmului de către juriul competiţiei internaţionale.

 

Tot în acest weekend, „După dealuri” a fost distins cu Premiul Special al Juriului, la gala de închidere a celei de-a 50-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Gijon (Spania). Cele două trofee se adaugă şirului de distincţii obţinute de film de la Cannes încoace, unul dintre cele mai recente fiind Premiul publicului (pe bază de vot) în secțiunea Balcan Survey a Festivalului Internațional de Film de la Salonic.

Din 21/22 noiembrie, „După dealuri” rulează în cinematografele din Franța, Olanda, Belgia și Luxemburg, patru dintre cele aproximativ 40 de ţări în care filmul are distribuitor. Cronicile care însoţesc lansarea sunt entuziaste, publicaţii precum „Le Figaro” sau „La Croix” recomandând filmul drept unul dintre cele mai bune intrate în sălile de cinema la final de an.

Într-un articol cu titlul „Au-delà des collines, diable de film!”, „Le Figaro” scrie că „Regizorul Cristian Mungiu îşi onorează arta. Cinema-ul pare să fi fost inventat pentru el. «După dealuri» este un miracol”. „Filmul său, atins de graţia divină, este de o putere rarisimă, de o simplitate fără egal. Acolo unde alţii ar fi folosit majuscule grave, el vorbeşte natural. Este limba cinema-ului, a inteligenţei, a sensibilităţii”.

Publicaţia „La Croix” scrie că „La cinci ani după ce a luat Palme d’Or, Cristian Mungiu revine cu un film magistral, plasat într-o mănăstire ortodoxă”. Amintind de premiile obţinute la Cannes pentru scenariu şi interpretare feminină, „La Croix” notează că „această operă austeră cu imagini foarte frumoase ar fi putut fi recompensată şi pentru incontestabilele sale calităţi formale: cadrele, lumina, forţa incredibilă a planurilor-secvenţă care, de două-trei ori, îl lasă pe spectator fără cuvinte”.

Cronici la fel de entuziaste, precum şi interviuri cu Cristian Mungiu au apărut şi în publicaţii din Olanda, Belgia şi Luxemburg.

În ţară, continuă proiecțiile speciale, în următoarea perioadă filmul urmând să ajungă la spectatorii din Suceava, pe 27 şi 28 noiembrie, în prezenţa lui Cristian Mungiu şi a actorilor Gina Ţandură şi Ion Sapdaru, Odobești (30 noiembrie), Focşani (1, 2 decembrie) şi Sinaia (1 decembrie). O proiecţie specială va avea loc joi, 29 noiembrie, şi la Casa de Cultură a Studenţilor din Iaşi, de la ora 18.00.

La toate proiecţiile speciale, cererea de bilete a depăşit cu mult capacitatea sălilor. Mii de oameni au asistat la proiecţii, de curând, la Alexandria, Călăraşi şi Timişoara,  regizorul Cristian Mungiu discutând cu publicul la final. Echipa Voodoo Films va face în continuare efortul de a aduce filmul acolo unde există cereri din partea publicului. Spectatorii ne pot scrie pe [email protected]

 „După dealuri”, filmul propus de România la Oscar şi nominalizat pentru scenariu la Premiile Academiei Europene de Film, poate fi văzut în săptămâna 23 – 29 noiembrie şi la     Cinema City AFI Cotroceni, Cinema City Sun Plaza şi Cinemateca Union din Bucureşti,  Hollywood Multiplex Lotus din Oradea, Cinema Central din Bacău, Cinema Dacia din  Baia Mare şi Cinema Dacia din Bistriţa. Informaţiile sunt permanent updatate pe site-ul www.dupadealuri.ro.

Filmul premiat la Cannes pentru scenariu și interpretare – dublu trofeu care premiază prestațiile actrițelor Cosmina Stratan și Cristina Flutur – este scris și regizat de Cristian Mungiu, inspirat de romanele non-ficționale ale Tatianei Niculescu Bran.