Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Începe Festivalul Filmului European

Cea de-a XV-a ediţie aduce un număr record de pelicule: aproape 60 din 28 de ţări. Filmele pot fi văzute la  Bucureşti, Brasov, Iaşi, Târgu-Mureş şi Timişoara. Festivalul se deschide oficial cu producţia poloneză premiată la Veneţia "Essential Killing" a  lui Jerzy Skolimowski.

La Bucureşti filmele din cadrul festivalului vor putea fi vizionate până pe 15 la Cinema Studio şi Cinemateca Eforie. Evenimentul va continua apoi la Braşov în perioada 12 - 15 mai, Iaşi şi Timişoara (19 - 22) respectiv Târgu Mureş (26 - 29 mai).

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Reprezentanța Comisiei Europene în România, Uniunea Cineaștilor, Arhiva Naționala de Filme. Selecţia filmelor este realizată cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene.

În cadrul festivalului va avea loc pe 7 mai Ziua Filmului Studenţesc. În premieră vor fi prezentate  mai multe  filme realizate de studenţi la Academia de Arte din Chişinău.

Şi tot la capitolul premiere menţionăm documentarul românesc Metrobranding, un film semnat de  Ana Vlad si Adrian Voicu.

Documentarul, care s-a bucurat deja de aprecierea criticilor, spune povestea povestea destinului spectaculos al celor şase branduri-staruri ale epocii de aur: salteaua Relaxa, tenişii de Drăgăşani, bicicleta Pegas, motocicleta Mobra, becul de Fieni şi maşina de cusut Ileana.

Mai multe despre prezenţele din cadrul acestei ediţii veţi găsi pe www.festivalulfilmuluieuropean.ro.

La finalul Festivalului se va acorda un singur premiu, cel al publicului într-o gală ce va avea loc pe 15 mai la  Bucureşti.

Să mai spunem că în Bucureşti un bilet la un film din cadrul festivalului costă 10 lei, iar un abonament cu şase intrări 48 de lei. În ţară proiecţiile sunt gratuite.