Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Întâlnire cu arta lui Valery Gergiev

valery-gergiev.jpg

Valery Gergiev

Valery Gergiev este o prezenţă de senzaţie a scenelor lumii şi, spre bucuria publicului fidel ediţiilor Festivalului Internaţional George Enescu şi una a scenei Sălii Palatului.

Anul acesta seara de 17 septembrie va marca o nouă întâlnire cu arta fantastică a acestui mare muzician şi totodată cu celebra Orchestră Simfonică a Teatrului Mariinsky din Sankt - Petersburg pe care o conduce.

În mod cert, în acest moment dirijorul rus reprezintă una dintre cele mai puternice personalităţi ale lumii muzicale şi o prezenţă mai mult decât spectaculoasă în cadrul fenomenului muzical cult. Apariţiile sale electrizante, imaginea impresionantă, magnetică şi repertoriile de forţă l-au transformat într-un adevărat star şi într-unul dintre idolii iubitorilor genului simfonic de pretutindeni.

Invitat încă din anii studenţiei să se alăture Teatrului Kirov (acum Mariinsky) la doar 25 de ani Gergiev deţinea deja poziţia de director artistic al celebrei instituţii petersburgheze pentru ca din 1996 să fie numit Director Artistic General al acesteia. Aprecierea timpurie excepţională de care uluitoarea sa carieră s-a bucurat încă de la început se datorează câştigării în 1976 a Concursului de Dirijat Herbert von Karajan de la Berlin, una dintre cele mai prestigioase competiţii din lume dedicate genului. A fost începutul unui parcurs care continuă şi azi bucurându-se de un succes extraordinar şi o intensă publicitate.

Un dirijor al marilor desfăşurări simfonice, al gestului de forţă şi al construcţiilor sonore de amplitudine şi intensitate excepţională, Valery Gergiev a ales pentru concertul de la Bucureşti un repertoriu impresionant: Wagner, Scriabin şi Strauss. Trebuie remarcată aici prezenţa în program a unei piese extrem de rar auzite la noi şi anume “Prometeu: Poemul Focului” o capodoperă purtând semnătura compozitorului rus şi care îl va avea ca solist pe Alexander Toradze.