Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ipoteză: Vincent van Gogh nu s-a sinucis, ci a fost împuşcat accidental

vincent-van-gogh-autoportret.jpg

Vincent Van Gogh, Autoportret

La 121 de ani de la moartea pictorului Vincent van Gogh, doi biografi americani aduc din nou în discuţie versiunea oficială a morţii artistului. Până acum, se spunea că acesta s-ar fi sinucis, însă Steven Naifeh şi Gregory White Smith afirmă că van Gogh ar fi fost asasinat sau victimă a unui accident.

Vasile Damian:

Noua teză a celor doi autori americani, subiect al unei noi cărţi, a fost dezvoltată duminică seara pe canalul de televiziune CBS în cadrul celebrei emisiuni 60 Minutes. În opinia lui Naifeh şi Smith, Vincent van Gogh, bolnav de epilepsie, şi nu de depresie cum se spune, ar fi fost ucis accidental de doi adolescenţi, fraţii Secrétan, care însă au negat întotdeauna că ar fi fost la Auvers-sur-Oise în ziua incidentului. Cei doi autori au ajuns la concluzia lor după zece ani de cercetări. Un deceniu în care au avut acces la toate arhivele muzeului van Gogh din Amsterdam, circa 28.000 de documente, printre care scrisori inedite trimise de Vincent fratelui său Théo van Gogh şi apropiaţilor săi.

Teza admisă până acum este că pictorul, care locuia pe vremea aceea într-un han de unde pleca pe câmp ca să-şi realizeze pânzele, ar fi încercat să se sinucidă cu un pistol în cursul unei astfel de ieşiri în aer liber, pe 27 iulie 1890. Rănit doar în burtă, van Gogh reuşeste să ajungă înapoi la han, unde va muri însă două zile mai târziu, la doar 37 de ani.

Mai multe indicii îi lasă însă sceptici pe cercetători, în special faptul că arma nu a fost niciodată găsită. Nu s-a făcut nicio autopsie, în schimb se ştie traiectoria glonţului, care nu seamănă deloc cu cea admisă pentru o sinucidere. Cei doi biografi americani afirmă în plus că, din documentele pe care le-au consultat, reiese că o altă teză - avansată deja în anii 30 - este mai plauzibilă: cea a unui accident. Van Gogh ar fi fost împuşcat din greşeală de unul dintre cei doi fraţi Secrétan pe care îi cunoştea foarte bine şi cu care, de altfel, bea din când în când.

Din dorinţa de a-i proteja, dar şi de a face pe martirul, pictorul a decis să-şi asume responsabilitatea actului care avea să-l ducă la moarte. "A-şi pune capăt singur zilelor nu era obiectivul lui van Gogh dar, în faţa posibilităţii care i s-a oferit, el a acceptat-o pentru a-i lua o povară de pe umeri fratelui său", afirmă cei doi cercetători americani. Ei reamintesc în acest context că Vincent van Gogh nu vindea în acea epocă niciun tablou, fiind întreţinut financiar de fratele său, Théo, care se va stinge din viaţă doar şase luni după dispariţia - accidentală sau nu - a lui Vincent.

Muzeul van Gogh din Amsterdam a evitat să intre în polemica privind moartea marelui pictor, estimând însă că biografia lui Naifeh şi Smith este "interesantă şi va fi biografia de referinţă pentru următoarele decenii".

60 Minutes: The life and death of Vincent van Gogh, partea I

60 Minutes: The life and death of Vincent van Gogh, partea a II-a