Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Italia tărâmul făgăduinţei? Sosirea românilor în Italia în ecranizări cinematografice 

Marţi, 22 ianuarie 2013, la ora 17.00, în Studioul Horia Bernea al Muzeului Naţional al Ţăranului Român se inaugurează oficial, în prezenţa unor personalităţi culturale şi a autorităţilor române, seria de filme Italia tărâmul făgăduinţei? Sosirea românilor în Italia în ecranizări cinematografice. 

Evenimentul, promovat de Ambasada Italiei şi de Institutul Italian de Cultură din Bucureşti în colaborare cu Comitetul CIAO, beneficiază de contribuţia preţioasă a Institutului Francez de Cultură şi a Muzeului Naţional al Ţăranului Român. La Gala de deschidere a Festivalului (intrarea liberă) va fi proiectat filmul MAR NERO, regia Federico Bondi, cu Dorotheea Petre, Ilaria Occhini, Maia Morgenstern.

La proiecţiile care vor urma, găzduite de Sala Elvira Popescu (Bd. Dacia 77), este prevăzută participarea unor protagonişti şi a unor autori ai filmelor prezentate, cu care publicul va avea ocazia să dialogheze.

Seria de filme îşi propune să reflecteze, prin intermediul limbajului cinematografic, asupra importantei mişcări de emigrare dinspre România către Italia, ţară gazdă care în trecut a trăit la rândul său experienţa unei emigrări masive către Americi. Titlul ales reprezintă leitmotivul tuturor poveştilor prezentate, exemple de întâmplări care descriu incertitudinea separării, speranţa într-un viitor mai bun, hotărârea de a lăsa în urmă o situaţie grea şi, în acelaşi timp, impactul traumatizant cu o nouă realitate, care nu este întotdeauna “un tărâm al făgăduinţei”.

Instrumentul cinematografiei, atât în producţiile italiene, cât şi în cele româneşti, se dovedeşte sensibil la acest fenomen şi îi surprinde complexitatea, îndeplinindu-şi rolul artistic de a povesti momente şi evenimente istorice de mare însemnătate care, după depăşirea greutăţilor contingente, pot deveni o oportunitate de integrare culturală şi de maturizare civilă, a cărei valorificare este în interesul şi de datoria ţărilor noastre. Filmele propuse povestesc despre întâlnirea şi înfruntarea dintre două societăţi apropiate ca limbă şi cultură dar, încă nu perfect integrate în acelaşi vis european. Întâlnirea dintre persoane se petrece la locurile de muncă, animă pieţele, colorează oraşele cu limbi diferite şi, uneori, dă viaţă neînţelegerilor într-un dialog nesigur, în care proiectele şi visele individuale au de înfruntat reguli sociale rigide.

Aşadar, o serie de filme care se doreşte un itinerariu, ce speră să vă ducă departe, pe un tărâm al făgăduinţei, acela al unei posibile înţelegeri, acceptări şi integrări între popoare şi culturi.