Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Kelemen Hunor dă explicaţii în cazul Cioran

cioran-emil.jpg

Emil Cioran

Ministerul Culturii nu putea participa la licitaţia privind manuscrisele filozofului şi scriitorului Emil Cioran. O spune la RFI ministrul Culturii, Kelemen Hunor. El precizează că în 2010 nu existau bani în buget pentru aşa ceva, dar cumpărarea documentelor era luată în vedere pentru 2011.

Ministrul Culturii ştia din timp de existenţa manuscriselor lui Emil Cioran. "În 2010, experţii de la Biblioteca Naţională au fost la Sibiu şi au făcut o evaluare, au făcut o expertiză a manuscriselor şi mi-au trimis un raport. Noi nu am avut în 2010 sumele în buget pentru a cumpăra aceste manuscrise, dar aveam în vedere pentru anul 2011, având şi raportul făcut de colegii de la Biblioteca Naţională. Sigur, la începutul anului 2011 au apărut alte complicaţii de care noi nu ştiam. Nu ştiu cine a convins-o pe doamna Cioran, nu ştiu ce argumente au fost, dar manuscrisele au ajuns la Paris şi au fost scoase la licitaţie", spune Kelemen Hunor.

El precizează că Ministerul Culturii oricum nu putea participa la licitaţie. "Noi, neavând bani în buget acum, în această perioadă pentru aşa ceva nu puteam suplimenta bugetul Bibliotecii Naţionale pentru a cumpăra sau a participa la licitaţie, pentru că asta nu ar fi însemnat că va şi cumpăra Biblioteca Naţională, dar ministerul oricum nu putea să participe ca minister la această licitaţie", explică ministrul.

Până la urmă, manuscrisele au fost cumpărate de omul de afaceri George Brăiloiu, care le-a donat apoi Academiei Române. Bărbatul a declarat că a aflat de licitaţia de la Paris dintr-un interviu difuzat de RFI.

 
Kelemen Hunor, intervievat de Cosmin Ruscior, despre licitaţia Cioran