Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Lars Von Trier îşi cere scuze pentru "simpatia" faţă de Hitler

lars-von-trier-isi-cere-scuze-simpatia-fata-hitler.jpg

Regizorul danez Lars Von Trier (Foto: Reuters/Yves Herman)

Lars Von Trier declară că s-a lăsat "antrenat de o provocare" şi şi-a cerut scuze pentru declaraţiile privind "simpatia" pe care i-o poartă lui Hitler. Afirmaţiile făcute de regizorul danez acum câteva zile au provocat furia organizatorilor Festivalului de la Cannes, care l-au declarat persona non grata.

"Dacă am rănit pe cineva prin declaraţiile mele, ţin sincer să-mi cer scuze. Nu sunt nici antisemit, nici rasist, nici nazist", declară cineastul Lars Von Trier.

Scuze pe care conducerea festivalului cinematografic le consideră aparent insuficiente pentru a putea repara pagubele provocate.

Cannes

Lars Von Trier, regizor

AscultăDownload

Consiliul reprezentativ al instituţiilor evreieşti din Franţa şi-a exprimat la rândul său preocuparea faţă de acest scandal: declaraţiile regizorului Lars Von Trier "conduc către ideea că în ciuda unor defecte, Hitler nu a fost chiar atât de rău".

Organismul se arată "îngrozit" de declaraţiile cineastului danez, care "reprezintă în ticăloşia lor tendinţele cele mai îngrijorătoare de banalizare a nazismului".

Singura consolare pentru Lars Von Trier este că el a câştigat deja în anul 2000 Palme d'Or pentru filmul "Dancer in the Dark".

Contrar tuturor celorlalte vedete de la Cannes, regizorul nu poate fi convins să se cazeze la hotel. Din cauza unei fobii legendare, Lars Von Trier stă întotdeauna într-un camping auto.

 

Ce a spus de fapt Lars Von Trier

 

Regizorul a declarat miercuri, 18 mai, într-o conferinţă de presă organizată în cadrul Festivalului de Film de la Cannes, că îl înţelege pe Hitler, chiar dacă el "nu era cu adevărat un tip curajos". Declaraţia a provocat o anumită nemulţumire în rândul spectatorilor.

"Îl înţeleg pe Hitler. Consider că a făcut lucruri rele, cu siguranţă, însă pot să mi-l imaginez aşezat pe scaun în buncărul lui, la sfârşit", spune cineastul danez, al cărui film "Melancholia" a fost prezentat miercuri seară în competiţia oficială.

"Spun doar că îl înţeleg ca om. Nu era cu adevărat un tip curajos, însă înţeleg multe lucruri din personalitatea lui şi îl simpatizez puţin. Însă, bineînţeles, nu sunt pentru declanşarea celui de-al doilea Război Mondial, nu sunt contra evreilor", afirmă regizorul. "Bineînţeles că sunt alături de evrei, dar nu prea mult, pentru că Israelul te scoate într-adevăr din sărite", a mai spus cineastul danez.