Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Lars Von Trier, persona non grata la Cannes

Regizorul danez Lars Von Trier, care şi-a exprimat "simpatia" faţă de Hitler a fost declarat persona non grata la Festivalul de Film de la Cannes, joi, 19 mai. Decizia are "efect imediat", dar nu presupune excluderea din competiţie, anunţă conducerea festivalului.

"Consiliul de Administraţie condamnă foarte ferm afirmaţiile şi-l declară pe Lars Von Trier persona non grata la Festivalul de la Cannes, iar asta cu efect imediat", arată un comunicat al direcţiunii.

Preşedintele festivalului, Gilles Jacob, a convocat pentru joi dimineaţă un Consiliu de Administraţie extraordinar, pentru a examina eventualele sancţiuni împotriva celebrului regizor.

"Festivalul de la Cannes oferă artiştilor din lumea întreagă o tribună excepţională pentru a-şi prezenta operele şi apără libertatea de expresie şi de creaţie", dar "regretă profund că această tribună a fost folosită de Lars Von Trier pentru a-şi exprima ideile inacceptabile, intolerabile şi contrare idealurilor umanităţii", se mai arată în comunicat.

 

Ce a spus de fapt Lars Von Trier?

 

Regizorul Lars Von Trier a declarat miercuri, 18 mai, într-o conferinţă de presă organizată în cadrul Festivalului de Film de la Cannes, că îl înţelege pe Hitler, chiar dacă el "nu era cu adevărat un tip curajos". Declaraţia a provocat o anumită nemulţumire în rândul spectatorilor.

"Îl înţeleg pe Hitler. Consider că a făcut lucruri rele, cu siguranţă, însă pot să mi-l imaginez aşezat pe scaun în buncărul lui, la sfârşit", spune cineastul danez, al cărui film "Melancholia" a fost prezentat miercuri seară în competiţia oficială.

"Spun doar că îl înţeleg ca om. Nu era cu adevărat un tip curajos, însă înţeleg multe lucruri din personalitatea lui şi îl simpatizez puţin. Însă, bineînţeles, nu sunt pentru declanşarea celui de-al doilea Război Mondial, nu sunt contra evreilor", afirmă regizorul. "Bineînţeles că sunt alături de evrei, dar nu prea mult, pentru că Israelul te scoate într-adevăr din sărite", a mai spus cineastul danez.