Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Luvru, cel mai vizitat muzeu al lumii

În ciuda crizei economice de anul trecut şi a câtorva greve care le-au afectat activitatea, Muzeul Louvre şi alte muzee franceze au bătut noi în ce priveşte numărul de vizitatori. Până chiar în ultima zi a anului trecut, nu se ştia precis care aripă a muzeului Luvru este în grevă şi ce categorie a personalului şi-a încetat pentru o anumită perioadă activitate. Cu toate acestea muzeul a continuat să funcţioneze, chiar dacă la un moment dat vizitatorii aflau în ultima clipă că anumite culoare sunt închise.

Mai gravă a fost situaţia la centrul cultural Beaubourg, afectat de o grevă prelungită. Greve sporadice au avut loc şi la alte muzee, toate din cauza unor conflicte între conducere şi sindicate în contextul în care şi la muzeele din Franţa se fac drastice reduceri de personal. Totuşi Luvrul a bătut şi anul trecut un nou record de vizitatori. Şi anume de 8,5 milioane, ceea ce-i asigură pentru al patrulea an consecutiv calificativul de cel mai frecventat muzeu din lume. Frecventarea medie a atins 27.000 de vizitatori zilnic.

Trebuie spus că anul trecut muzeele pariziene, si mai cu seamă Luvrul, au găzduit şi câteva expoziţii excepţionale. De exemplu acest tripitc Titian, Tintoreto, Veroneze, în care s-a putut vedea superba rivalitate din perioada Renaşterii care existase între cei trei mari pictori ai Veneţiei. Tot muzeul Luvru a avut ideea de a-l alege pe semioticianul italian Umberto Eco pe post de mare invitat al anului. Iar el a atras 67.000 de ascultători la conferinţele sale Muzeul Luvru a expus şi în exterior, în nu mai puţin de 24 de etape răspândite cam pretutindeni în lume.

Şi a atras în aceste expoziţii alte 3 milioane şi jumătate de persoane. Colaborări s-au stabilit între Luvru şi alte muzee din Franţa, cu cel de la Arlessi cu cel de la Reims.

Spaţiul expoziţional de la Grand Pallais a atras de asemenea expoziţii interesante, mai cu seamă o expoziţie cu comorile Constatinopolelui, devenit mai târziu Istanbul.

Muzeul Eugen Delacroix a primit de asemenera 46.000 de vizitatori. Iar în acest moment cea mai interesantă expoziţie temporară încă deschisă la cinemateca Parisului este o expoziţie de tablouri olandeze din perioada cea mai înfloritoare a picturii flamande.