Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Madalina Dan in Iluzionistele, la CNDB

Centrul Naţional al Dansului din Bucureşti găzduieşte sîmbătă 7 şi duminică 8 februarie la Sala Rondă, premiera spectacolului "Iluzionistele" sub semnătura Mădălinei Dan. Un show colosal sub semnătura unei coregrafe seducătoare

Centrul Naţional al Dansului din Bucureşti găzduieşte sîmbătă 7 şi duminică 8 februarie la Sala Rondă, premiera spectacolului "Iluzionistele" sub semnătura Mădălinei Dan. Un show colosal sub semnătura unei coregrafe seducătoare.

După succesul pe care l-a avut cu spectacolul "Dedublarea", un eseu de demistificare a regulilor si clişeelor şcolii româneşti de coregrafie, Mădălina Dan revine la Centrul Naţional al Dansului cu un nou spectacol: "Iluzionistele".Pentru acest spectacol coregrafic, Mădălina Dan a reuşit să adune cîteva dintre cele mai bune dansatoare ale moemntului. Alături de ea vor dansa Maria Baroncea, Carmen Coţofană şi Mihaela Dancs - o echipă care a mai evoluat în această formulă în mai multe spectacole.

Mădălina Dan este una dintre cele mai interesante artiste ale scenei de dans contemporan din România. În aprilie 2008, participat la Springdance Dialogue din Olanda, unde s-a bucurat de succes. La sfârşitul anului trecut, tânăra coregrafă a fost aclamată la Tanzquartier Wien pentru piesa „Dedublarea", pe care a prezentat-o în deschiderea unui program internaţional de spectacole intitulat „ALLREADY". Artista a fost selectată alături de Andrea Bozic din Olanda şi Michael Pinchbeck din Marea Britanie să creeze un show care va avea premiera în luna aprilie a acestui an, în cadrul festivalului Springdance din Olanda.

De alfel, nu mai e nici o noutate faptul că dansatorii şi coregrafii români evoluează în special pe scenele internaţionale. Artişti precum Mihai Mihalcea, Vava Stefănescu, Eduard Gabia sau Cosmin Manolescu sînt mai cunoscuţi în teatrele europene decît pe scenele din România. De abia în urmă cu cîţiva ani Ministerul Culturii a dat undă verde pentru înfiinţarea primei instituţii publice de promovare a dansului contemporan. Centrul Naţional al Dansului este deopotrivă scenă, casa de producţie şi instituţie de finantare a proiectelor coregrafice. Acelaşi centru naţional al dansului şi-a propus recent şi un proiect care vizează inventarierea talentelor din domeniul coregrafiei.

(M.M., 5 februarie 2009)