Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Manifestul care i-a cucerit pe francezi

Este vorba despre o broşură-manifest care a devenit un fenomen politic, social şi editorial în Franţa. "Indignaţi-vă", este titlul acestei broşuri de 30 de pagini care costă 3 euro şi a fost cumpărată de 500.000 de persoane.

500 000 de persoane au cumpărat-o, într-adevăr, de pe 20 octombrie încoace, şi ea continuă să se vîndă, iar editorul, bazat la Montpellier, a mai scos un tiraj de 350 de mii de exemplare.

În prezent presa încearcă să explice marele succes popular al acestui manifest pe care îl analizează pe toate feţele.

De unde vine deci acest enorm interes al publicului pentru o broşură în care autorul, Stéphane Hessel, un om de 93 de ani, nu îi îndeamnă pe cititori la revoltă ci la indignare?

Motivele de indignare în faţa lucrurilor "insuportabile" care se produc pe planetă, spune el, sunt numeroase. Pe lista sa figurează atît politica lui Nicolas Sarkozy fată de pensionari cît şi dictatura pieţelor financiare, atît modul în care sunt trataţi de către Israel palestinienii din Gaza cît şi modul în care sunt trataţi în Franţa rromii din estul Europei.

Nu staţi cu mîinile încrucişate, mai spune Stéphane Hessel în manifestul său, avem nevoie de o "insurecţie paşnică", indignarea este prima fază a acţiunii şi deci a schimbării.

Să revenim însă la întrebarea noastră, de ce au cumpărat francezii în număr atît de mare această broşură care este pe cale să fie publicată şi în alte ţări, Marea Britanie, Statele Unite, Polonia, Grecia, Coreea de Sud. Un prim răspuns ar fi personalitatea şi cariera autorului, Stéphane Hessel, militant social democrat, astăzi, cum spuneam în vîrstă de 93 de ani.

Evreu născut la Berlin în 1917, Stéphane Hessel a devenit cetăţean francez în 1937, s-a angajat în mişcarea de rezistenţă în anii ocupaţiei naziste, a scăpat cu viaţă din lagărul de concentrare de la Buchenwald, a servit diplomaţia franceză iar în 1948 a fost unul dintre intelectualii care au redactat, la Organizaţia Naţiunilor Unite, Declaraţia Universală a Drepturilor Omului.

Cînd ziariştii îl întreabă însă pe Stéphane Hessel cum îşi explică el însuşi succesul manifestului său, el rămîne modest deşi extrem de combativ pentru vîsta sa.

"În mod curios, această carte apare într-un moment special, într-un moment cînd în Franţa, şi poate şi în restul lumii, oamenii se îngrijorează în legătură cu viitorul, se întreabă dacă evenimentele care se produc sunt conforme cu valorile pe care le apărăm, cu valorile noastre tradiţionale.

Iar răspunsul este nu, ce se întîmplă în lume nu este conform cu valorile noastre, iar acest lucru este spus de oameni mai avizaţi decît mine, economişti precum Lipshitz, Suzanne George, autorii unor foarte bune cărţi. Dar trebuia ca un text scurt să atragă atenţia contemporanilor şi compatrioţilor noştri asupra a ceea ce este inacceptabil în modul cum ne conduc politicienii, şi deci asupra faptului că indignarea noastră este legitimă."

Sunt cuvintele lui Stéphane Hessel, iar prima parte a explicaţiei sale este reluată şi de unii comentatori. Da, manifestul său care este foarte scurt cade într-un moment bun, cînd Franţa intră în febrilitate electorală.

Şi chiar dacă Stéphane Hessel afirmă că rîndurile scrise de el nu sunt un program electoral, socialiştii ar putea să se inspire masiv din el, mai ales că Stéphane Hessel face parte din familia lor politică şi o sprijină deschis pe doamna Martine Aubry, lidera socialiştilor, în vederea unei eventuale candidaturi în cursa pentru Palatul Elysée.

Succesul manifestului mai are şi o altă explicaţie: el prezintă un tablou sintetic al aberaţiilor actuale pe planetă (aberaţii pe care mai toată lumea le resimte), este scris pe înţelesul tuturor şi din el emană un fel de bun simţ dar şi experienţa de viaţă a unui om care a traversat toate ororile secolului trecut.

În plus, el este purtătorul unui mesaj optimist: putem face ceva, spune Stéphane Hessel, putem întra în rezistenţă împotriva distrugerii valorilor noastre, un viitor mai bun este posibil.

Cei care cumpără şi citesc această broşură mai sunt marcaţi, sau chiar emoţionaţi, de faptul că un bătrîn de 93 de ani mai poate fi interesat de viitor în numele umanităţii bineînţeles, şi dă lumii o lecţie de speranţă.   

903